Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye osudilo je intenziviranje aktivnosti izraelskih institucija u vezi s ilegalnim naseljima kao i planove za izgradnju naselja u 19 područja na Zapadnoj obali.     Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye osudilo je intenziviranje aktivnosti izraelskih institucija u vezi s ilegalnim naseljima kao i planove za izgradnju naselja u 19 područja na Zapadnoj obali.

Ministarstvo je u pisanom saopštenju u vezi s izraelskim ilegalnim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji osudilo planove izraelskih vlasti za izgradnju dodatnih naselja.

Turkiye je osudila planove izraelskih vlasti da povećaju aktivnosti u vezi s ilegalnim naseljima i da izgrade 4.500 novih ilegalnih stambenih jedinica u najmanje 19 područja na Zapadnoj obali.

Kako je istaknuto, koraci izraelske Vlade koji ozbiljno narušavaju temelj trajnog mira i potpuno su protivni međunarodnom pravu i utvrđenim parametrima Ujedinjenih nacija, su neprihvatljivi.

"Turkiye će nastaviti podržavati napore za dvodržavno rješenje koje ima za cilj uspostavljanje geografski integrisane, nezavisne i suverene palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom", zaključeno je u saopštenju.

TRT Balkan / agencije