U saopštenju se poziva globalna zajednica da zauzme "čvrst i principijelan stav protiv pokušaja Izraela da normalizuje okupaciju".             Foto: AA

Turkiye je u petak saopštila da odluka Izraela da "legalizuje“ neke ispostave naselja i odobri nove stambene jedinice na okupiranoj Zapadnoj obali predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava.

"Ovi koraci ukazuju na to da Izrael pokušava da okupaciju učini trajnom i da nema namjeru da postigne mir", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se poziva globalna zajednica da zauzme "čvrst i principijelan stav protiv pokušaja Izraela da normalizuje okupaciju".

Izraelska vlada je prošle sedmice odobrila korake koje je predložio ministar finansija Bezalel Smotrich s ciljem "legalizacije" naselja na Zapadnoj obali i uvođenja sankcija palestinskim vlastima.

Izraelski zvanični radiodifuzni organ KAN je 28. juna objavio da je izraelski sigurnosni kabinet odobrio Smotrichev plan da se suprotstavi priznavanju palestinske državnosti i postupcima protiv Izraela na međunarodnim sudovima.

TRT Balkan / agencije