"Turkiye očekuje da vlasti Sjedinjenih Američkih Država odmah prekinu prisustvo i aktivnosti FETO-a u toj zemlji", naglasio je Bilgic.              Foto: AA

Turkiye je u petak odbacila novi izvještaj američkog State Departmenta o terorizmu, navodeći da "namjerno iskrivljuje" borbu Ankare protiv terorističke grupe.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turkiye Tanju Bilgic saopštio je da Državni izvještaj o terorizmu za 2021. godinu "namjerno iskrivljuje borbu protiv terorističkih organizacija koje predstavljaju direktnu prijetnju sigurnosti naše zemlje".

Kako je kazao, spominjanje takozvanih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su, ustvari, u velikoj mjeri ogranak terorističke organizacije PKK u Siriji, kao partnera u borbi protiv ISIS-a otkriva da "američke vlasti nisu shvatile nepravilnost korištenja jedne terorističke organizacije u borbi protiv druge terorističke organizacije".

Rekao je da Ankara nastavlja svoju zakonski zasnovanu borbu protiv terorističkih organizacija PKK, YPG/PYD, DHKP-C, FETO i ISIS i efikasno doprinosi međunarodnim naporima na ovom polju.

Dodao je da je neprihvatljivo u izvještaju opisati borbu Ankare protiv terorističke organizacije Fetullah (FETO), grupe koja stoji iza pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine u Turkiye, kao "politički motivisanu".

"Turkiye očekuje da vlasti Sjedinjenih Američkih Država odmah prekinu prisustvo i aktivnosti FETO-a u toj zemlji", naglasio je Bilgic.

Također, pozvao je SAD da pokaže solidarnost sa Ankarom u skladu sa "savezničkim duhom i da zauzmu principijelan, dosljedan, odlučan i efikasan pristup u borbi protiv terorizma".

TRT Balkan / agencije