Djevojka je u izjavI novinarima kazala da je iznenađena i da nije očekivala baš ovakvu prosidbu.     Foto: AA

U Turkiye se u nedjelju 28. maja održao drugi krug predsjedničkih izbora, a na biračkom mjestu u prijestolnici Ankari zabilježena je i nesvakidašnja prosidba.

Mehmet Emin Ozbey ispred birališta u lokalnoj školi zaprosio je djevojku Gizem Esin tako što joj je pokazao improvizovani glasački listić sa zajedničkom fotografijom i pitao je da li prihvata ponudu za brak.

Djevojka je bila vidno iznenađena, ali je presretna stavila pečat sa znakom "da" na listić sa zajedničkom fotografijom i potom ga ubacila u improviziranu "glasačku kutiju".

Ozbey je nakon toga kleknuo te djevojci poklonio i vjerenički prsten, što su prisutni propratili aplauzom te im poželjeli sreću u daljem životu.

Djevojka je u izjavi novinarima kazala da je iznenađena i da nije očekivala baš ovakvu prosidbu.

"Da nam bude sa srećom, i nama i našoj državi, današnje glasanje. Već smo ionako uzbuđeni zbog izbora, a ovo je bilo dodatno iznenađenje", kazala je ona tokom izbornog dana.

Ozbey je istakao da je sretan što je djevojka prihvatila ponudu za brak.

"Danas u svakom smislu vlastitim izborom odlučujemo o našoj sudbini. Doduše, ova prosidba je bila pomalo antidemokratsko glasanje jer je bio samo jedan kandidat i samo pečat 'da'. Važno je da je glasala. Jako sam sretan", kazao je Turčin kroz smijeh.

TRT Balkan / agencije