U eksploziji na aveniji Istiklal, koju je izvela teroristička organizacija PKK/YPG, poginulo je šest, a povrijeđena je 81 osoba.     Foto: AA

“Turkiye ne prihvata poruku saučešća iz SAD-a povodom smrtonosnog terorističkog napada u Istanbulu u nedjelju”, rekao je u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova zemlje.

“Ne prihvatamo saučešće Ambasade SAD-a, mi ga odbijamo. Ovakav teroristički incident u Istanbulu nismo vidjeli 6 godina”, kaže Soylu.

U eksploziji na aveniji Istiklal, koju je izvela teroristička organizacija PKK/YPG, poginulo je šest, a povrijeđena je 81 osoba.

Prema zvaničnicima, osumnjičena žena, koja je sada uhapšena, primala je naređenja iz štaba grupe u Kobaniju u Siriji. YPG je sirijski ogranak PKK-a, koji Turkiye, SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je u nedjelju: "Sjedinjene Države oštro osuđuju čin nasilja koji se dogodio danas u Istanbulu, Turkiye".

Obraćajući se novinarima na mjestu eksplozije, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da bi osumnjičena pobjegla u Grčku da nije uhvaćena. “Uhapšena je i osoba koja je planirala napad”, dodao je.

TRT Balkan / agencije