Učenicima se obratio savjetnik za kulturu i promociju u Ambasadi Republike Turkiye Ahmet Atabas, koji je istakao važnost i ciljeve manifestacije promocije turske kuhinje i kulture uopće.      Foto: AA

U okviru globalne manifestacije Sedmice turske kuhinje u kampusu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) predstavljena su jela iz južne turske provincije Hatay.

Sedmica turske kuhinje obilježava se širom svijeta od 21. do 27. maja i to pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan. Događaj na IUS-u organiziran je pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turkiye u BiH.

U okviru radionice u četvrtak su s turskim kuharom Kamilom Agarom na IUS-u kuhali i učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva i Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Sarajeva.

Predstavljena su jela iz Hataya, turskog grada koji slovi za jednu od kolijevki civilizacija i koji je u gastronomiji uvršten i u UNESCO-ovu mrežu kreativnih gradova.

Turska kuhinja predstavlja bogato kulturno i društveno naslijeđe koje odražava plodno tlo i klimatsku raznolikost koju Turkiye ima.

Turska kuhinja zasnovana je na filozofiji nultog otpada jer se u ovoj kuhinji koristi svaki komad hrane i ništa se ne baca. Trpeza, odnosno sofra i zajedničko jelo imaju posebno mjesto u turskoj kulturi.

Učenicima se obratio savjetnik za kulturu i promociju u Ambasadi Republike Turkiye Ahmet Atabas, koji je istakao važnost i ciljeve manifestacije promocije turske kuhinje i kulture uopće.

"Turska kuhinja je nadaleko poznata u svijetu. Mi ovdje ne predstavljamo samo okuse turske hrane, već je predstavljamo u više dimenzija. Ove godine smo tu s jelima iz Hataya. To je važan turski grad koji je teško pogođen nedavnim zemljotresima. Molimo milost Božiju za sve žrtve tog zemljotresa", kazao je Atabas.

Kuhar Kamil je kazao da mu je posebno drago što je ponovo tu u Sarajevu i na IUS-u na kojem je kao glavni kuhar radio šest i pol godina.

"Čast mi je da sam odabran da predstavim jela svog rodnog grada Hataya. Ponosan sam da svoju kulturu i državu mogu predstaviti ovim lijepim učenicima koji su budućnost BiH. Uvjeren sam da će im se ovo svidjeti i da će nekada i sami pokušati kuhati ova jela", kazao je chef Kamil.

On je kazao da će s učenicima kuhati šest hatajskih jela, uključujući najpoznatiji hatajski tepsi kebap, kao i zejtin salatu i kunefe.

"Nadam se da će ovo iskusvo koristiti ovim učenicima i da ćemo im malo otvoriti vidike u kuhinji", poručio je Kamil.

TRT Balkan / agencije