Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavio je razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom na marginama samita NATO-a u Vilniusu.    Foto: AA

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je u srijedu da je obećao turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da će Madrid doprinjeti procesu pridruživanja Turkiye Evropskoj uniji.

Na konferenciji za novinare na marginama samita NATO-a u glavnom gradu Litvanije Vilniusu, Sanchez je tokom sastanka s Erdoganom rekao da je obećao da će pokušati unaprijediti pitanja od interesa za Turkiye u vezi sa njenim pristupanjem EU-u tokom predsjedavanja Španije ovim blokom.

"Moramo vidjeti tačno kako možemo preduzeti korake ovih mjeseci kako bi se Turkiye osjećala bliže, a ne dalje," rekao je on.

Dodao je da je Španija uvijek imala pozitivan stav prema dva glavna prioriteta Turkiye - liberalizaciji viznog režima i ažuriranju carinske unije.

Kao predsjedavajući rotirajućim predsjedavajućim Savjetom EU, rekao je da je turskom predsjedniku poručio da će Španija pokušati pomoći da ova dva pitanja idu naprijed.

Premijer je pohvalio privilegovani i strateški odnos između Španije i Turkiye.

TRT Balkan / agencije