U pisanoj izjavi, KNC je naveo da je PKK/YPG spalio 10 svojih ureda i ureda stranaka članica u područjima koja je okupirao od 1. marta.                Foto: AA  / Photo: AA Archive

Pripadnici terorističke grupe PKK/YPG zapalili su ured Nacionalnog vijeća sirijskih Kurda (KNC), kurdske opozicione grupe na sjeveroistoku Sirije.

Teroristi su također napali pripadnike KNC-a u uredu koji se nalazi u gradu Qamishli, rekli su lokalni izvori u utorak.

U pisanoj izjavi, KNC je naveo da je PKK/YPG spalio 10 svojih ureda i ureda stranaka članica u područjima koja je okupirao od 1. marta.

"Nacionalno vijeće sirijskih Kurda oštro osuđuje ove terorističke akte koje su izvele naoružane grupe povezane s PYD-om (PKK/YPG). Također pozivamo Međunarodnu koaliciju i nevladine organizacije da osude takve terorističke akte", navodi se u saopćenju.

KNC je formiran u oktobru 2011. godine od predstavnika sirijsko-kurdskih političkih stranaka i organizacija civilnog društva. Dio je opozicionog Visokog komiteta za pregovore.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, grupa PKK je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski izdanak PKK-a.

TRT Balkan / agencije