Novi zemljotres jačine 5,3 stepena pogodio je danas tursku provinciju Nigde.      Foto: AA

Potpredsjednik Republike Turkiye Fuat Oktay saopćio je da su nadležne službe na terenu i da do sada nema prijava o težim posljedicama današnjeg zemljotresa koji je pogodio tursku provinciju Nigde.

“Naše ekipe su na terenu, nastavlja se rad na procjeni štete. Trenutno nema negativne situacije. Neka Allah sačuva našu zemlju i naš narod od svih nesreća“, naveo je Oktay na društvenim mrežama.

Novi zemljotres jačine 5,3 stepena pogodio je danas tursku provinciju Nigde, koja je smještena sjeverno od regije koja je poprište velike katastrofe izazvane razornim potresima 6. februara.

Uprava za vanredne situacije Turkiye (AFAD) saopćila je da se zemljotres dogodio u 13.27 sati po lokalnom vremenu sa epicentrom u distriktu Bor i na dubini tla od sedam kilometara.

Iz AFAD-a su također saopćili da današnji potres u provinciji Nigde tretiraju kao zaseban zemljotres koji nije povezan za zemljotresima u Kahramanmarasu i Hatayu.

AFAD je sinoć saopćio da je od 6. februara na jugu Turkiye registrirano ukupno 9.136 zemljotresa.

Broj poginulih od posljedica razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili južne regije Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu povećan je na 44.218.

Potresi su pogodili i susjedne zemlje, uključujući i Siriju, Liban i Egipat.

TRT Balkan / agencije