Aktay se pridružio ruralnim redovima terorističke PKK 2008. godine, a od 2009. do 2012. bio je u regiji Qandil u sjevernom Iraku, u bazi terorističke grupe.     Foto: AA

Obavještajna služba Turkiye (MIT) je neutralisala logističkog vođu terorističke organizacije PKK u okviru operacije "Kandža-Katanac" u sjevernom Iraku, rekli su bezbjednosni izvori za Anadolu.

Cahit Aktay, kodnog imena Huseyin Piran, odgovoran je za planiranje napada 2016. u turskoj jugoistočnoj provinciji Sirnak u kojem su ubijena tri vojnika i dva lokalna stražara.

Aktay, za koga je utvrđeno da planira napade na snage bezbjednosti i radi na krijumčarenju oružja i municije, neutralizovan je u preciznoj operaciji koju je organizovao MIT, naveli su izvori, koji su tražili da ne budu imenovani zbog ograničenja u razgovoru s medijima.

Aktay se pridružio ruralnim redovima terorističke PKK 2008. godine, a od 2009. do 2012. bio je u regiji Qandil u sjevernom Iraku, u bazi terorističke grupe.

U periodu 2012. do 2015. godine, Aktay se preselio u regiju Kato Jirka i 2015. proglašen je za logističkog vođu terorističke organizacije PKK u Katu.

Godine 2016. Aktay, na čelu mobilne jedinice Kato, naredio je postavljanje mina duž rute vojnog konvoja u Sirnaku, pri čemu su ubijena tri vojnika i dva lokalna stražara.

Aktay je 2018. godine postao vođa jedinice u Makhmuru, u sjevernom Iraku, a 2019. je počeo djelovati kao finansijski i logistički vođa terorističke PKK u regiji Metina.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu prošle godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije