Revizorsko-konsultantska kuća EY objavila je izvještaj o stranim ulaganjima u Evropi.     Foto: Getty images

Broj investicionih projekata koje su strane kompanije najavile u Turkiye u 2023. godini porastao je za 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, a Turkiye se popela na četvrto mjesto u Evropi po stranim investicijama.

Revizorsko-konsultantska kuća EY objavila je izvještaj o stranim ulaganjima u Evropi.

Prema izvještaju, ukupni investicioni projekti koje su najavili strani investitori širom Evrope u 2023. godini smanjeni su za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu, pa su na brojci 5.694.

Važno je napomenuti da su investicione aktivnosti širom Evrope bile 11 posto manje nego u 2019. godini, prije izbijanja pandemije COVID-19, i 14 posto manje nego u 2017. godini, koja je bila rekordna.

Iako je broj investicionih projekata u Francuskoj smanjen za pet odsto na 1.194, ta zemlja je zadržala lidersku poziciju na evropskoj rang listi.

Broj projekata u Velikoj Britaniji, koja je na drugom mjestu u Evropi, porastao je za šest posto na 985.

Prema izvještaju, strani investitori su prošle godine značajno smanjili svoje aktivnosti u Njemačkoj.

Broj investicionih projekata koje su strane kompanije najavile u Njemačkoj smanjio se za 12 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu i pao je na 733. Ove investicije pale su na najniži nivo od 2013. godine i nastavile su da opadaju šestu godinu zaredom.

Turkiye nadmašila Španiju

Broj investicionih projekata koje su strane kompanije najavile u Turkiye u 2023. godini porastao je za 17 posto u odnosu na prethodnu godinu. Turkiye je tako pretekla Španiju na evropskoj listi i popela se na četvrto mjesto.

“Među velikim evropskim centrima, Turkiye i Švicarska su pokazale posebno dinamičan razvoj prošle godine. Turkiye se popela na četvrto mjesto nakon Njemačke, zabilježivši rast investicija od 17 posto, dok se Švicarska popela na 12. mjesto zahvaljujući povećanju broja investicija za 53 posto“, navodi se u komentaru izvještaja.

Američke kompanije su i dalje aktivne

Iako je broj investicionih projekata u Evropi prošle godine smanjen za 15 posto, američke kompanije postale su najvažniji strani investitori na kontinentu.

Zanimljivo je da su ulaganja američkih kompanija u Njemačku smanjena za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kineske kompanije postale su druga najvažnija grupa investitora u Njemačkoj nakon američkih kompanija.

U ocjeni ovog trenda, viši menadžer EY-a Njemačka Henrik Ahlers izjavio je da smatra da je konstantan pad broja stranih investicionih projekata u Njemačkoj veoma zabrinjavajući.

“Ovo je signal za uzbunu. Njemačka zaostaje, ostali dijelovi Evrope razvijaju se mnogo dinamičnije“, rekao je Ahlers.

Navodeći da se broj investicionih projekata u Njemačkoj smanjio za 35 posto od 2017. godine, Ahlers je kazao da je u istom periodu u Velikoj Britaniji ova stopa smanjena za 18 posto, a u Francuskoj je porasla za 20 posto.

Izvještaj EY-a, koji pokriva investicione projekte koji dovode do otvaranja novih radnih mjesta, ne uključuje ulaganja u portfolio, spajanje i akviziciju.

TRT Balkan / agencije