Ističući značaj jedinstvenih regionalnih reakcija protiv Izraela, Fidan je rekao da je Zapad u tom pogledu izgubio moralnu superiornost.     Foto: AA

“Turkiye je do sada evakuisala 170 svojih državljana i njihovih rođaka iz Gaze”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Predstavljajući budžet Ministarstva vanjskih poslova i srodnih institucija za 2023. godinu na Odboru za planiranje i budžet Velike narodne skupštine Turkiye, Fidan je u ponedjeljak istakao opredijeljenost zemlje za uspostavljanje mira i sigurnosti u regionu.

Naglasio je da Ministarstvo vanjskih poslova nastavlja da radi na jačanju vanjskih odnosa na strukturnoj osnovi i unapređenju globalnih ciljeva.

Različiti izazovi kao što su oružani sukobi, terorizam, neregularne migracije, strano neprijateljstvo i islamofobija pokreću i podstiču jedni druge, rekao je Fidan.

„U ovom okruženju, s našim povećanim sposobnostima, vodimo snažnu diplomatiju i na terenu i za stolom, koristeći elemente meke i tvrde moći sa širokom perspektivom.”

Kriza u Gazi

Fidan je istakao humanitarnu tragediju s kojom se Palestinci suočavaju u Gazi od 7. oktobra, nazvavši je "izraelskom brutalnošću".

"Turkiye ne može šutjeti pred masovnim gađanjem Gaze u pokušaju uništenja Hamasa, uključujući bombardovanje bolnica, škola i džamija", rekao je on.

"Turkiye je od prvog dana krize uključena u intenzivne diplomatske napore da zaustavi masakr koji je u toku, zaustavi brutalnost i spriječi dalju eskalaciju napetosti u regionu."

Fidan je napomenuo da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao sa svjetskim liderima, uključujući one iz Izraela i Palestine.

Turkiye je na zajedničkom vanrednom arapskom i islamskom samitu održanom u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu 11. novembra, prenio poruku o hitnoj potrebi zaustavljanja izraelskih napada i implementacije rješenja o dvije države, podsjetio je.

Mirovni poziv upućen na samitu "Ujedinjeni za mir u Palestini" u Istanbulu 18. novembra, koji je predvodila prva dama Turkiye Emine Erdogan, "glas je globalne savjesti", dodao je.

Ističući značaj jedinstvenih regionalnih reakcija protiv Izraela, Fidan je rekao da je Zapad u tom pogledu izgubio moralnu superiornost.

Turkiye je poslala 11 aviona humanitarne pomoći u Egipat koji će biti isporučeni u Gazu, rekao je Fidan, dodajući da je veliki brod s poljskim bolnicama, medicinskom opremom, lijekovima i drugim materijalom za pomoć također stigao u Egipat.

"Također smo olakšali evakuaciju 27 pacijenata i 12 pratilaca iz Gaze i doveli ih u Ankaru. Pored toga, 61 pacijent i 49 pratilaca prebačeni su u Egipat", dodao je on.

TRT Balkan