Palestinski dužnosnik također je naglasio da je "jedina legitimna vlast koja će djelovati i nastavit će djelovati u Gazi Palestinska uprava".     Foto: AA

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki izjavio je u subotu da bi europske zemlje trebale priznati palestinsku državu kako bi se postiglo rješenje za tekući rat.

Ove zemlje (europske) moraju preuzeti inicijativu, ta inicijativa može početi s priznavanjem palestinske države", rekao je al-Maliki tokom konferencije za novinare na 3. Diplomatskom forumu u Antaliji.

"Irska mora prednjačiti u tome. Irski narod je to zahtijevao, irski parlament je to usvojio i upravo sada ovisi o irskoj vladi da preuzme tu inicijativu", kazao je Maliki.

Palestinski dužnosnik također je naglasio da je "jedina legitimna vlast koja će djelovati i nastavit će djelovati u Gazi Palestinska uprava".

"Netanyahu nije građanin Gaze i nije izabrani vođa palestinskog naroda u Gazi kako bi (za njega) mogao odlučiti i odrediti ko će upravljati Gazom", dodao je Maliki.

Pozvao je muslimanski svijet i međunarodnu zajednicu da zauzmu jasan stav i osujete višestoljetna nastojanja Izraela da promijeni situaciju.

Ministar je rekao da će palestinski predsjednik Mahmoud Abbas posjetiti Ankaru u utorak, i da je to "odraz izvrsnih radnih odnosa koji postoje između dviju zemalja".

"Turkiye je slala humanitarnu pomoć u Gazu, što je cijenjeno," dodao je dužnosnik, pohvalivši Tukiye za "prethodni politički stav koji osuđuje zvjerstva, zločine i genocid koji je počinio Izrael u Gazi".

Izrael je ubio više od 30.000 ljudi u napadima na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu ICJ-u, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih naroda (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije