„TurcoAI“ je jedan od prvih turskih projekata u sektoru umjetne inteligencije vrijednom milijardu dolara.      Foto: AA / Photo: TRT World

„TurcoAI“ je jedan od prvih turskih projekata u sektoru umjetne inteligencije vrijednom milijardu dolara.

Značaj robota leži u njegovoj sposobnosti da razumije emocionalne algoritme specifične za tursko društvo, koristi turski jezik i nudi impresivne susrete kroz pisane i vizuelne materijale.

Temelji projekta postavljeni su 2022. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a razvijen je i finaliziran u protekloj godini.

Ovaj robot pruža značajnu pogodnost kompanijama i potrošačima u obrazovanju, zdravstvu, pravu, zabavi i finansijama.

Muhammed Yildiz, osnivač robota „TurcoAI“, kaže da je grupa turskih poduzetnika koji su izgradili infrastrukturu robota inspirirana modelom GPT-4.

„TurcoAI“ može kreirati i koristiti sadržaj na više od 40 jezika. Domaćice ga mogu obavijestiti o sastojcima koje imaju u svojim domovima i zamoliti ga da napravi recept.

Robot može napraviti planove putovanja za pojedince zainteresirane za posjetu destinaciji, pomoći nastavnicima u kreiranju planova predavanja i pomoći studentima u njihovim zadacima.

Autori, blogeri, novinari i drugi kreatori sadržaja mogu koristiti „TurcoAI“ za uređivanje, lektoriranje ili poboljšanje svog teksta.

U sektoru zdravstvene zaštite, olakšava razumijevanje i širenje zdravstvenih informacija.

Njegova umjetna inteligencija pojednostavljuje zadatke koji obično traju satima, što omogućava kompanijama značajnu uštedu vremena i troškova do deset puta.

TRT Balkan / agencije