Forumu prisustvuje oko 100 govornika i više od 1.000 učesnika iz gotovo 40 država.     Foto: AA

Stručnjak za digitalne medije Glen Gilmore rekao je na sesiji pod nazivom "Globalna utrka za tehnološku superiornost: promjena paradigmi u doba umjetne inteligencije i sajber sigurnosti" da se često može vidjeti pozitivna upotreba umjetne inteligencije kao što je dijagnosticiranje zdravstvenog stanja ljudi.

Napominjući da umjetna inteligencija nudi rješenja ljudima prikupljanjem ogromnih količina podataka, Gilmore je kazao da umjetna inteligencija može otkriti i riješiti problem prije nego što se i pojavi.

Dodao je da kada razgovara čak i sa stručnjacima za umjetnu inteligenciju, oni također kažu da ne razumiju u potpunosti kako umjetna inteligencija funkcioniše i da je to nešto o čemu se treba zabrinuti.

Takođe je izrazio potrebu da vještačka inteligencija bude transparentnija.

Baher Esmat, generalni direktor ICANN za Bliski istok i Afriku, istakao je da je jedna od sjajnih aspekata interneta to što nudi mogućnosti za sve ljude.

Maurizio Geri, strateški analitičar i savjetnik za politiku, rekao je da je tehnologija pomogla mnogim društvima da se razviju.

Ističući da umjetna inteligencija također ima važno mjesto u globalnoj konkurenciji moći, Geri je kazao da bi birokratiju i vojnu infrastrukturu trebalo brzo prilagoditi tehnološkim revolucijama.

TRT World Forum 2022, dvodnevni godišnji događaj, počeo je u petak u Istanbulu.

Skup, koji se ove godine održava pod temom "Mapiranje budućnosti: neizvjesnosti, stvarnosti i mogućnosti", okuplja akademske radnike, novinare, intelektualce, političare i članove civilnog društva iz cijelog svijeta.

Forumu prisustvuje oko 100 govornika i više od 1.000 učesnika iz gotovo 40 država.

TRT Balkan / agencije