Kako navode iz FUCZ-a, USAR tim radi na jako zahtjevnim poslovima rezanja i uklanjanja velikih betonskih komada.                    Foto: AA

Dodatne snage obučenih i osposobljenih pripadnika Jedinice za urbano traganje i spašavanje - USAR tim Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina stigao je jutros u Hatay, na jugoistoku Turkiye, koje je jedno od najteže zemljotresom pogođenih područja.

"Podsjetimo, pojačanje od deset pripadnika USAR tima Federalne uprave civilne zaštite sa dodatnom opremom neophodnom za nastavak rada na terenu, upućeno je preksinoć iz Sarajeva, s ciljem povećanja kapaciteta spasilačkih timova angažiranih na pretraživanju ruševina i potrazi za nastradalima na područjima koja su 6. februara pogođena katastrofalnim zemljotresom u Republici Turskoj i Siriji. Oni su se pridružili spasiocima Federalne jedinice, koji su sa četiri psa za potrage, neophodnom mehanizacijom, specijalnim alatima i savremenom elektronskom i ličnom opremom, prema zaduženju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, upućivani u Tursku od 7. februara", navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Prema jutrošnjem izvještaju FUCZ-a, pripadnici USAR tima Federacije BiH na području Hataya i dalje nastavljaju raščišćavanje i pretraživanje ruševina u naseljima Sumerler i Defne, radeći 24 sata dnevno u smjenama.

Kako navode iz FUCZ-a, USAR tim radi na jako zahtjevnim poslovima rezanja i uklanjanja velikih betonskih komada, a s obzirom da je protekao određeni period od zemljotresa, radove na terenu preuzimaju teške mašine, tako da spasilački timovi prate i njihov rad na uklanjanju ruševina.

Inače, na jučerašnjoj hitnoj sjednici Vlada FBiH zadužila je Federalnu upravu civilne zaštite i Federalni štab civilne zaštite da, u skladu sa zaključkom Vlade od 6. februara ove godine, nastave aktivnosti na pružanju pomoći u područjima pogođenim zemljotresima u Republici Turkiye i Siriji.

TRT Balkan / agencije