Fidan je istakao da svijet prolazi kroz period velike turbulencije u globalnim odnosima. / Photo: AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan upozorio je na situaciju u Pojasu Gaze i njene efekte na globalnu stabilnost poručivši da se izraelska okupacija palestinskih teritorija širi invazijom, masovnim raseljavanjem, etničkim čišćenjem i ratnim zločinima.

Šef turske diplomacije Fidan se obratio učesnicima skupa BRICS+, koji je održan na marginama sastanka ministara vanjskih poslova organizacije BRICS.

Fidan je istakao da svijet prolazi kroz period velike turbulencije u globalnim odnosima.

“Dok globalna ekonomija nastavlja da pokazuje otpornost u periodu nakon pandemije, geoekonomski izgledi su i dalje slabi. I dalje smo suočeni sa visokom inflacijom. Krhkosti se nastavljaju, a geopolitičke tenzije mogu eskalirati“, rekao je Fidan.

Fidan je rekao da je takozvani međunarodni sistem zasnovan na pravilima nedovoljan da obezbijedi uravnotežena i brza rješenja u ovom dobu.

Posebno je upozorio na veliku humanitarnu krizu izazvanu izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Zbog licemjerja i strateškog sljepila nekoliko ljudi, živote je izgubilo više od 36.000 Palestinaca, milioni su raseljeni, a Pojas Gaze je na ivici potpunog uništenja. Izraelska okupacija palestinske teritorije se širi invazijom, masovnim raseljavanjem, etničkim čišćenjem i ratnim zločinima.

Hakan Fidan, šef turske diplomatije

Komentirao je i sinoć usvojenu rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se podržava plan prekida vatre u Gazi po prijedlogu američkog predsjednika Josepha Bidena.

“Iako je ovo pozitivan korak, on nije dovoljan. Bez rješenja sa dvije države, ne možemo govoriti o sigurnosti ni Izraela ni Palestine“, naglasio je Fidan.

Navodeći da ono što se u Gazi događa pred očima svih u posljednjih osam mjeseci jasno pokazuje da su međunarodne norme i vrijednosti narušene, Fidan je rekao da se ne može dozvoliti da se međunarodnim poretkom upravlja dvostrukim standardima. Dodao je da je potrebno više saradnje i diplomatije u međunarodnim odnosima.

Podsjetivši da se Turkiye zalaže za reformu UN-a, a posebno Vijeća sigurnosti u svjetlu gesla turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je “svijet veći od pet“.

“U ovom kontekstu, mi cijenimo našu saradnju sa BRICS-om. Vjerujemo da je različitost važno sredstvo za povećanje razvoja i stabilnosti“, zaključio je Fidan.

TRT Balkan / agencije