EU zadržava sankcije PKK-u na ažuriranom popisu terorista

EU zadržava sankcije PKK-u na ažuriranom popisu terorista

Blok produžava restriktivne mjere protiv terorističkih organizacija PKK i DHKP-C.
U cilju borbe protiv terorizma, Unija zamrzava sredstva i finansijsku imovinu koju pojedinci i grupe na popisu drže u EU-u.       Foto: AA

EU je u petak objavio da zadržava svoje sankcije protiv terorističke organizacije PKK produživši mjere za još šest mjeseci protiv pojedinaca i grupa umiješanih u terorizam.

Vijeće Evropske unije, koje predstavlja zemlje članice bloka, objavilo je saopćenjem da je "bez izmjena obnovilo popis tzv. terorista".

Popis sankcija cilja na 13 osoba i 21 entitet ili skupinu, uključujući PKK i još jednu terorističku grupu, krajnje lijevu DHKP-C.

U cilju borbe protiv terorizma, Unija zamrzava sredstva i finansijsku imovinu koju pojedinci i grupe na popisu drže u EU-u i zabranjuje operaterima u Uniji da im stavljaju na raspolaganje ekonomske resurse.

EU primjenjuje odvojeni mehanizam sankcija za Al-Qaidu i Daesh.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK — koja se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i EU — odgovorna je za smrt najmanje 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad.

DHKP-C odgovoran je za brojne terorističke napade u Turkiye, uključujući napad na američku ambasadu u Ankari 2013. u kojem je ubijen turski zaštitar.

Grupa je također navedena kao teroristička organizacija u Turkiye, SAD-u i EU.

TRT Balkan / agencije