Kako je pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora proslavljena na ulicama gradova širom Turkiye, tako je proslavljena u regiji ali i širom svijeta.      Foto: AA

Brojni građani Turkiye izašli su na ulice širom zemlje i počeli slaviti nakon izbornog uspjeha predsjednika Recep Tayyip Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Erdoganove pristalice su izašle na ulice u automobilima kako bi proslavili izbornu pobjedu. Mnogi su se okupili na trgovima u prijestolnici Ankari i drugim gradovima te su noseći zastave i uzvikujući slogane slavili u nedjelju naveče.

Kako je pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora proslavljena na ulicama gradova širom Turkiye, tako je proslavljena u regiji ali i širom svijeta.

Erdoganova pobjeda u Crnoj Gori u Rožajama proslavljena je simboličnim pucnjem iz topa, a izlaskom na ulice državljni Turkiye su slavili na Kosovu, u Sandžaku i Sjevernoj Makedoniji.

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovines građani iz konvoja podrške Erdoganu učenjem fatihe odali su počast u saobraćajnoj nesreći stradaloj doktorici Azri Spahić.

Pored slavlja u regonu, i turci u Belgiji, Njemačkoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Londonu, Kataru, Azerbejdžanu i brojnim drugim državama širom svijeta nisu krili entuzijazam izazvan pobjedom Recepa Tayyipa Erdogana, ponovno izabranog, 13. predsjednika Turkiye.

TRT Balkan