Erdogan je pozvao Sisija u posjetu Turkiye kazavši da su međusobne posjete prekretnica u odnosima dvije zemlje.    Eoto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da su pokušaji protjerivanja stanovništva Gaze sa njihove zemlje "ništavi i isprazni".

Erdogan je rekao da je prisilna depopulacija Gaze "neprihvatljiva", tokom konferencije za novinare sa egipatskim kolegom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

"Naš prioritet je da uspostavimo primirje što prije kako bismo bez ikakvih prepreka isporučili humanitarnu pomoć Gazi", rekao je on.

Dodao je da će Turkiye nastaviti sarađivati i biti solidarna sa svojom "egipatskom braćom" s ciljem što skorijeg zaustavljanja krvoprolića u Gazi.

U julu prošle godine, Turkiye i Egipat su podigli na viši nivo diplomatske veze i imenovali ambasadore. Veze između dvije zemlje prethodno su bile na nivou otpravnika poslova od 2013. godine.

Turkiye odlučna da poveća kontakte sa Egiptom radi mira u regionu

Turkiye je u srijedu podvukla svoju odlučnost da poveća svoje kontakte s Egiptom radi mira i stabilnosti u regionu.

"Odlučni smo povećati naše kontakte s Egiptom na svim nivoima kako bismo uspostavili mir i stabilnost u našem regionu", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom u Kairu.

Ovo je prva posjeta turskog predsjednika Egiptu od 2012. godine.    Foto: AA

Erdogan je pozvao Sisija u posjetu Turkiye kazavši da su međusobne posjete prekretnica u odnosima dvije zemlje.

"Egipat ulaže značajna ulaganja u sektor odbrane. Vjerujem da ćemo udružiti snage s Egiptom, razviti zajedničke projekte", rekao je Erdogan.

Istakao je da su se dvije zemlje također dogovorile da u kratkom roku prošire obim trgovinske razmjene na 15 milijardi dolara.

Abdulfettah el-Sisi: Egipat otvara novu stranicu u odnosima s Turkiye

Ugostivši turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u glavnom gradu Kairu, prvi put nakon decenije, egipatski predsjednik Abdulfettah el-Sisi rekao je da njegova zemlja otvara novu stranicu u odnosima s Turkiye.

"Egipat otvara novu stranicu s Turkiye kako bi unaprijedio bilateralne odnose i stavio ih na pravi put", rekao je Sisi u srijedu.

Pozdravio je turskog predsjednika Erdogana tokom njegove prve posjete Egiptu u više od deset godina.

Prema njegovim riječima, Egipat otvara novu stranicu s Turkiye kako bi unaprijedio bilateralne odnose.

Sisi je rekao da Egipat nastoji povećati trgovinu s Turkiye na 15 milijardi dolara u narednih pet godina.

Nakon sastanka s Erdoganom dodao je da će Egipat i Turkiye zajedničkim naporima doći do važnih rezultata i po pitanju Gaze. ​

Turkiye i Egipat potpisali zajedničku deklaraciju o saradnji

Turkiye i Egipat potpisali su i zajedničku deklaraciju, obećavajući da će sarađivati u širokom spektru oblasti, uključujući politiku, sigurnost, trgovinu i kulturu.

Zajedničku izjavu o ponovnoj uspostavi Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou između Turkiye i Egipta potpisali su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov egipatski kolega Abdel Fattah al-Sisi u Kairu.

U deklaraciji, koja naglašava duboko ukorijenjene, zajedničke historijske i kulturne veze između Turkiye i Egipta, naglašena je posvećenost Ankare i Kaira da ojačaju svoje odnose na svim poljima kako bi služili zajedničkim interesima obje zemlje i naroda, te poboljšali solidarnost i saradnju u promovisanju mira, stabilnosti i prosperiteta u svojim regionima i šire.

U okviru sporazuma između dvije zemlje, saradnja će se odvijati u različitim oblastima.   Foto: AA

Predsjednici dvije zemlje kopredsjedavat će budućim sastancima Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou.

Vijeće će se naizmjence sastajati u Turkiye i Egiptu svake dvije godine. Koordinaciju rada i pripremu dnevnog reda za svaki sastanak vršit će ministri vanjskih poslova obje zemlje.

Kako bi se pripremili za Vijeće za stratešku saradnju na visokom nivou, održat će se sastanci Zajedničke grupe za planiranje uz kopredsjedavanje ministara vanjskih poslova obje zemlje, koji će okupiti visoke zvaničnike drugih relevantnih ministarstava i institucija.

U okviru sporazuma između dvije zemlje, saradnja će se odvijati u različitim oblastima, uključujući političku i diplomatsku, ekonomsku, trgovinsku, bankarsku i finansijske usluge, investicije, transport, avijaciju, pomorstvo, turizam, zdravstvo i rad, sigurnost, vojnu i odbrambenu industriju, suzbijanje svih vrsta organizovanog kriminala i terorizma, kulturu, obrazovanje, nauku i tehnologiju, energetiku, rudarstvo, poljoprivredu, životnu sredinu, šumarstvo, stanovanje i urbanu transformaciju, klimatske promjene, komunikacije i informisanje i konzularne poslove.

U cilju unapređenja saradnje u ovim oblastima, ministri vanjskih poslova obje zemlje, zajedno sa ostalim nadležnim ministrima, imaju zadatak da okončaju neophodne interne procedure za preduzimanje svih potrebnih mjera za pripremu potrebnih memoranduma o razumijevanju i sporazuma, te da osiguraju njihovo odobrenje i implementacija.

Erdogan je u srijedu doputovao u Kairo u historijsku službenu posjetu, u sklopu kontinuiranih napora da se razviju bilateralni odnosi.

Ovo je prva posjeta turskog predsjednika Egiptu od 2012. godine.

Veze između dvije zemlje bile su na nivou otpravnika poslova od 2013. godine.

TRT Balkan / agencije