"Turkiye je silama koje su k njoj usmjerile, ne samo FETO nego i druge terorističke organizacije uputila odgovor napredovanjem, nikako povlačenjem"    Foto: AA

Spriječeni pokušaj državnog udara 15. jula 2016. godine pokazao je otpor bez presedana u turskoj istoriji, rekao je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan u petak u poruci povodom šeste godišnjice spriječenog pokušaja puča.

"Turkiye je silama koje su k njoj usmjerile, ne samo FETO nego i druge terorističke organizacije uputila odgovor napredovanjem, nikako povlačenjem", rekao je Erdogan u videoporuci, istakavši kako je njegova zemlja otad poduzela neophodne mjere kako bi suzbila slične prijetnje.

Erdogan je naglasio da je glavni značaj 15. jula za Turkiye to što on simbolizira znameniti slavni otpor turskog naroda nakon decenija ponavljajućih državnih udara.

"Osigurali smo da 15. juli bude upisan u istoriju proglasivši ga Danom demokratije i nacionalnog jedinstva", poručio je turski predsjednik.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

AA