Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine pozdravljaju pristalice u predsjedničkoj palači u Ankari.          Foto: TRT World

Drugi krug turskih predsjedničkih izbora i ponovni izbor predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana dospjeli su na naslovnice novina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američke novinske kuće pomno su pratile glasanje i na istaknutim mjestima objavile izvještaje o nedjeljnim izborima.

CNN je odmah izvještavao o izborima, ističući živopisne proslave koje su trajale do kasno u noć u zemlji i skrećući pažnju na značajno interesovanje za Erdoganov pobjednički govor u glavnom gradu Ankari.

New York Times, jedan od vodećih američkih dnevnih listova, posvetio je posebnu stranicu na svojoj web-stranici izvještavanju o izborima, pružajući stalna ažuriranja o razvoju događaja.

Obraćajući se novinarima u glavnom gradu Ankari, predsjedavajući Vrhovne izborne komisije zemlje (YSK) Ahmet Yener rekao je da je Erdogan pobijedio nad opozicionim kandidatom Kemalom Kilicdarogluom u drugom krugu izbora.

“Prema nezvaničnim rezultatima, turski predsjednik je pobijedio s 52,16 posto, dok je Kilicdaroglu dobio 47,84 posto glasova”, rekao je on i dodao da je do sada otvoreno 99,85 posto glasačkih kutija.

“Vrhunski političar”

"Predsjednik Erdogan pobijedio na izborima nakon najvećeg izazova do sada", napisao je The Times u naslovu, opisujući Erdogana kao "najvažnijeg turskog političara već 20 godina".

U članku koji govori o vanjskoj politici Turkiye, The Wall Street Journal (WSJ) je izvijestio: "Lider s najdužim stažem u zemlji pobijedio je svog glavnog protivnika u drugom krugu glasanja."

Prenosili su se i citati bivšeg američkog ambasadora u Turkiye, Jamesa Jeffreya, koji je Erdogana nazvao "smirenim kada je pod pritiskom", dodajući da "on zna šta radi i u projektima je on glavni".

"To je privlačno većini biračkih tijela, a posebno je privlačno turskom biračkom tijelu", dodao je Jeffrey, prema članku.

Washington Post je također izvijestio o Erdoganovom izboru, ističući da je aktuelni predsjednik pobijedio "izazov kandidata kojeg je podržavao ujedinjeni opozicioni pokret".

Politico je u naslovu napisao: „Erdogan ponovo pobjeđuje“, rekavši da predsjednik „produžava svojih 20 godina na vlasti, obećavajući da će izgraditi stoljeće zemlje.

List navodi da je Erdogan "u moćnoj poziciji da utječe ne samo na budući pravac demokratije u zemlji od 85 miliona ljudi, već i da oblikuje politiku u regionu i šire".

TRT Balkan / agencije