Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otputovao je u ponedjeljak u azerbejdžansku autonomnu eksklavu Nakčivan na poziv kolege Ilhama Alijeva.          Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otputovao je u ponedjeljak u azerbejdžansku autonomnu eksklavu Nakčivan na poziv kolege Ilhama Alijeva.

Alijev će dočekati Erdogana na zvaničnoj ceremoniji uoči razgovora jedan na jedan na kojima su tema bilateralni odnosi, kao i regionalna i globalna pitanja, posebno o nedavna dešavanja u Karabahu. Nakon toga će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Lideri dvije zemlje prisustvovat će ceremoniji postavljanja kamena temeljca gasovoda Igdir-Nakčivan i inauguraciji modernizovanog vojnog kompleksa u azerbejdžanskoj eksklavi.

Ankara i Baku su 2020. godine postigli sporazum o isporuci gasa iz Turkiye u Nakčivan.

Novi gasovod dug 85 kilometara ići će od istočne turske provincije Igdir do Sedereka u zapadnom Azerbejdžanu, sa godišnjim kapacitetom od 500 miliona kubnih metara i 1,5 miliona kubnih metara dnevno.

Projekat će se realizovati kroz partnerstvo turske kompanije za trgovinu sirovom naftom i prirodnim gasom BOTAS i azerbejdžanske državne naftne kompanije SOCAR.

TRT Balkan / agencije