"Naš cilj je da izgradimo ukupno 650.000 novih kuća, od kojih 319.000 treba da bude završeno u roku od godinu dana, i isporučimo ih žrtvama zemljotresa", dodao je Erdogan.      Foto: AA

Nakon snažnih zemljotresa koji su prošlog mjeseca potresli južnu Turkiye, predsjednik zemlje obećao je u petak da neće mirovati dok se cijeli region pogođen zemljotresom ne oživi.

"Nećemo stati dok ne oživimo sve naše gradove uništene zemljotresom, zajedno sa njihovim selima i četvrtima", rekao je Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji postavljanja temelja za nove kuće u Gaziantepu pogođenom zemljotresom.

Rekavši da se sprovodi "sveobuhvatna priprema za transformaciju rizičnih objekata širom Turkiye", Erdogan je obećao da će "gradove učiniti sigurnim, mirnim, otpornim na zemljotrese, poplave, klizišta, požare i sve druge rizike što je prije moguće s modelom Turski nacionalni štit od rizika."

"Naš cilj je da izgradimo ukupno 650.000 novih kuća, od kojih 319.000 treba da bude završeno u roku od godinu dana, i isporučimo ih žrtvama zemljotresa", dodao je on.

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 pogodili su 6. februara 11 turskih regija – Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatyu, Osmaniye i Sanliurfu, odnijevši više od 50.000 života.

Preko 13,5 miliona ljudi u Turkiye je pogođeno zemljotresima, kao i mnogi drugi u sjevernoj Siriji.

Erdogan je također zatražio podršku na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima 14. maja, te je izrazio želju da Turkiye nastavi "pravim putem" jer se zemlja i svijet suočavaju sa "kritičnom raskrsnicom".

TRT Balkan / agencije