Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan posjetio je najveći turski festival tehnologije TEKNOFEST u Izmiru.            Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan posjetio je najveći turski festival tehnologije TEKNOFEST u Izmiru i izjavio da je uvjeren da će ovaj događaj, koji je do sada ugostio 330.000 posjetilaca, biti dostojan domaćina i 100. godišnjice osnivanja Republike Turkiye, javlja Anadolu.

TEKNOFEST se održava na aerodromskom kompleksu Cigli u Izmiru, a Anadolu je deveti put globalni komunikacijski partner događaja.

“Došli smo u Izmir nakon što smo predstavljali našu zemlju širom svijeta, od Indije do Amerike. Došli smo da zagrlimo mlade Izmira. Veoma sam sretan što sam s vama povodom TEKNOFEST-a 2023, pokreta i simbola naše nacionalne tehnologije. Dobrodošli, svi vi, na najveći svjetski festival avijacije, svemira i tehnologije“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je čestitao Ministarstvu industrije i tehnologije i Fondaciji turskog tehnološkog tima, sponzorima i učesnicima, te svima koji su doprinijeli realizaciji festivala.

“Uzbuđeni smo što ove godine obilježavamo jubilej 100. godišnjice Republike. Pokušavamo da proslavimo ovu prekretnicu naše istorije na način koji odgovara njenom duhu i važnosti“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je jedan od ciljeva TEKNOFEST-a da okuplja omladinu i promovira tehnologiju, Erdogan je kazao da je ovogodišnje izdanje tog događaja okupilo više od 2,24 miliona posjetilaca u Istanbulu i blizu milion posjetilaca u Ankari, a da i treća destinacija Izmir bilježi rekordnu posjetu ovih dana.

“Dođite, ne propustite priliku da doživite najveći svjetski festival avijacije, svemira i tehnologije. Organizirajte se sa prijateljima. Dovedite svoju djecu i unuke. Ohrabrite svoje poznanike koji se zanimaju za tehnologiju. Dođite i vidite viziju, horizont, trud i uspjeh“, poručio je Erdogan.

Navodeći da se danas na TEKNOFEST-u ne vide samo proizvodi nacionalnog tehnološkog pokreta, koji su svi na ponos države, Erdogan je kazao da se na festivalu može vidjeti i opći uspon Turkiye.

“Predano realizujemo 850 različitih i iznimno važnih projekata iz oblasti odbrambene industrije“, rekao je Erdogan i dodao da će novu prekretnicu i snagu zračnim snagama Turkiye donijeti borbena letjelica Kizilelma koja je u fazi testiranja u zraku.

Predsjednik je također kazao da turski izvoz raste eksponencijalno s potezima nacionalne odbrambene industrije.

“Naš cilj ove godine u izvozu odbrane je da premašimo šest milijardi dolara“, naglasio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije