Dvojica čelnika su razgovarali o ratu Rusije i Ukrajine te o sukobima Izraela i Palestine i humanitarnoj krizi u regionu.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarali su telefonom o dešavanjima na Bliskom istoku.

Kako se navodi u saopćenju Direkcije za komunikacije Turkiye, dvojica čelnika su razgovarali o ratu Rusije i Ukrajine te o sukobima Izraela i Palestine i humanitarnoj krizi u regionu.

Erdogan je istakao da je moguće mirnim putem riješiti konflikte u regionu, uključujući izraelsko-palestinski konflikt.

Poručio je da će Turkiye nastaviti da čini sve moguće napore da se to postigne.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 4.385 osoba, saopštili su u subotu zvaničnici palestinskog Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva je saopšteno da je među ubijenim u izraelskim napadima 1.756 djece.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Na napadima iz Gaze poginulo je više od 1.400 ljudi u Izraelu.

TRT Balkan / agencije