Erdogan je naglasio da će Turkiye, kako se razvija i raste, pružiti više podrške mladima kako bi mogli da ostvare svoje snove.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je čestitao 19. maj, Praznik omladine i sporta, što je ujedno i Dan sjećanja na prvog predsjednika moderne Turkiye Mustafu Kemala Ataturka.

"Datum 19. maj 1919. godine, koji je turskoj omladini poklonio Gazi Mustafa Kemal, simbol je oživljavanja duha otpora naših predaka sa velikom vjerom iako su bili suočeni sa teškoćama", rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, 19. maj je dan kada je turski narod počeo pisati jedan od najvećih herojskih epova koje je istorija ikada vidjela, poručujući da neće pokleknuti pred ugnjetavanjem, jedinstven i solidaran protiv imperijalističkih snaga.

"Najviše vjerujemo našoj omladini kada osmišljavamo i implementiramo napredak u demokratiji i razvoju naše zemlje" rekao je on.

Erdogan je naglasio da će Turkiye, kako se razvija i raste, pružiti više podrške mladima kako bi mogli da ostvare svoje snove.

"S ovim mislima još jednom čestitam svima 19. maj Dan sjećanja na Ataturka i Praznik omladine i sporta, te s poštovanjem odajem počast svim herojima našeg Oslobodilačkog rata, posebno Gazi Mustafi Kemalu", dodao je predsjednik Turkiye.

Inače, 19. maja 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje današnje Republike Turkiye. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan praznik u toj zemlji.

Dan omladine i sporta obilježava se raznim manifestacijama i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora.

TRT Balkan / agencije