Ekipa Pomozi.ba usluzi je stanovništvu Hataya, ali i Sirije.      Foto: AA

Ekipa Udruženja Pomozi.ba nalazi se u Hatayu koji je pogođen razornim zemljotresima početkom februara ove godine.

U ekipi se nalazi i Maja Arslanagić-Hrbat, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba, koja je kazala da je i tri mjeseca nakon zemljotresa situacija poprilično potresna na ovom području.

"Brojna mjesta u ovoj regiji i naselja su totalno sravnjena sa zemljom. Dio ruševina je uklonjen, a sada se ruše i one zgrade što su ostale na zemlji ali su pretrpjela ogromna oštećena. Gotovo sve je pusto posebno tokom noći kada vlada nevjerovatna tišina i doslovno nigdje nema nikoga", kazala je Arslanagić-Hrbat.

Ocjenjujući situaciju na terenu, navela je da je većina ljudi otišla u druge dijelove Turkiye, na vikendice, kod rodbine, prijatelja ili poznanika. Međutim, ima i onih koji su privremeno rješenje našli u šatorima i stambenim kontejnerima.

"Najgore je vidjeti one koji su jedini preživjeli članovi u svojim porodicama, jer kako i sami kažu, doslovno više nemaju nikakav razlog za život. Koliko god se i trudili materijalno im pomoći, njima je nemoguće nadoknaditi gubitak koji su pretrpjeli", ispričala je Arslanagić-Hrbat za Anadoliju.

Pomozi.ba je do sada isporučilo 100 šlepera sa hranom, higijenom, odjećom, igračkama, agregatima, grijalicama, dekama, stambenim kontejnerima...

"Veliki dio toga je već iskorišten i podijeljen u gotovo svim pogođenim dijelovima zemlje, a dio se kontinuirano dijeli putem naših partnerskih organizacija. Jedan dio robe iskorišten je za socijalni market kojeg otvara organizacija 'Alperenocaklari vakuf' za ljude koji su ostali bez svega, a gdje će moći doći da se obuku i uzmu proizvode koji su im neophodni", kazala je Arslanagić-Hrbat.

I tri mjeseca nakon zemljotresa situacija je poprilično potresna na ovom području.    Foto:  AA

Dogovaraju i sa drugim organizacijama šta je potrebno raditi u narednom periodu.

"Već nekoliko puta smo obilazili kampove sa šatorima i dijelili pomoć, a poseban fokus smo stavili i na pomoć jetimima iz Sirije koji borave u ovim krajevima. U Siriji smo uspjeli također distribuirati dio pomoći, u vidu hrane, higijene, šatora i ostalih potrepština, a sada radimo na izgradnji 40 stambenih jedinica u Siriji, te tamo kontinuirano pomažemo jetime (stipendiramo ukupno 300 jetima iz Sirije)", dodala je Arslanagić-Hrbat.

Među organizacijama sa kojima rade određene akcije, a sa kojima su sinoć dijelili paketiće za jetime je i "Deniz Feneri".

TRT Balkan / agencije