Dolazak timova očekuje se sutra, 19. februara.              Foto: Facebook/ Edin Drežnjak

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja Federacije BiH, koji su prethodnih dana u pokrajini Hatay, u Turkiye, učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio jug ove zemlje, vraćaju se kući.

Dolazak timova očekuje se sutra, 19. februara, u popodnevnim satima u Centru za operacije deminiranja i uklanjanja NUS-a u Azićima, na Ilidži, odakle su krenuli za Turkiye.

"Nakon ovih scena ne smijemo ni pomisliti da je naš posao ili život težak. Kući nas čekaju porodice i topli domovi. Trebamo biti sretni i zadovoljni" rekao je Edin Drežnjak, pripadnik FUCZ-a na putu iz Turkiye prema BiH.

"Prizori nisu nimalo ugodni. Doslovno zgnječenje porodice. Mnogo je primjera kako otac ili majka grle svoju djecu u posljednjim trenucima njihovog života. Zatim slijede scene dok pokušavamo doći do živih ili mrtvih ljudi ispod ruševina, a pored nas se nalaze članovi porodice i njihova bol je neopisiva riječima. Mogu samo reći, suosjećamo s tim ljudima i neka im je Bog na pomoći", rekao je Drežnjak za TRT Balkan.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, s epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Prema posljednjim informacijama, broj poginulih u razornim zemljotresima na jugu Turkiye povećan je na 40.642, rekao je šef Uprave za vanredne situacije Turkiye (AFAD) Yunus Sezer.

TRT Balkan