Zvaničnik američke komore Khush Choksy kaže da je ovo “kritično vrijeme“ za izgradnju poslovnog odnosa SAD-a i Turkiye.    Foto:  AA / Photo: Celal Gunes / AA

Američka privredna komora saopštila je da je privatni sektor zemlje prikupio više od 110 miliona dolara za pomoć Turkiye na američko-turskom poslovnom forumu održanom u Washington DC-ju.

Dok su se poslovni ljudi, diplomate i predstavnici iz Turkiye i SAD-a okupili u ponedjeljak na forumu u glavnom gradu SAD-a, učesnici su minutom šutnje odali počast žrtvama zemljotresa 6. februara.

U svom uvodnom obraćanju, Khush Choksy, viši potpredsednik Američke privredne komore za pitanja Bliskog istoka i Turkiye, rekao je da je gotovo 200 kompanija zajednički doprinijelo skupivši više od 110 miliona dolara za početnu fazu napora za oporavak.

Podsjećajući na prošlosedmični sastanak američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena s Komorom na kojem je razgovarao o podršci građanima Turkiye nakon razornih zemljotresa, Choksy je rekao da je ovo “kritično vrijeme“ za izgradnju poslovnog odnosa između SAD-a i Turkiye.

Rifat Hisarciklioglu, predsjednik Sindikata komora i robnih berzi Turkiye, rekao je da je područje pogođeno zemljotresom među “ekonomski značajnim regijama Turkiye“, posebno u smislu industrije i poljoprivrede.

Dodavši da su hiljade timova za potragu i spašavanje iz 90 zemalja pristigle u pomoć Turkiye, rekao je: “Također smo zahvalni na solidarnosti Privredne komore SAD-a, američkog biznisa, američke vlade i međunarodne zajednice.”

“Sljedeća faza je obnova gradova“

Turski ministar trgovine Mehmet Mus također se obratio forumu, rekavši da je Turkiye “mobilizirala sve resurse i sredstva države za trenutnu pomoć i oporavak“.

“Od sada, naš prioritet je da izvršimo neophodne pripreme i izgradimo stambena naselja sigurna u slučaju zemljotresa, s infrastrukturom, putevima, bolnicama, školama, kućama i radnim mjestima”, dodao je.

On je rekao da su veći industrijski objekti Turkiye i mala i srednja preduzeća u regionu pogođeni zemljotresima.

„Preuzimamo sveobuhvatan pregled kako bismo utvrdili potpuni utjecaj katastrofe na takva preduzeća“, rekao je.

“Posvećeni smo tome da nadoknadimo naše gubitke u najkraćem mogućem roku i uvest ćemo naše ljude u njihov svakodnevni život“, rekao je on, dodajući da će sljedeća faza biti “ponovna izgradnja naših gradova“.

“U tom smislu, finansiranje je jednako važno kao i tehnički kapacitet“, dodao je Mus.

“Istinska solidarnost“

Turski ambasador u Washington DC-ju, Hasan Murat Mercan, rekao je da nam “istinska solidarnost“ koju je međunarodna zajednica iskazala nakon velikih zemljotresa “daje snagu“.

On je također zahvalio američkoj vladi i privatnom sektoru na podršci, izjavivši: “Zahvalni smo“.

“Sva izaslanstva Turkiye u SAD-u primaju donacije za pomoć u slučaju katastrofe“, rekao je on, podsjećajući i na kampanje finansijskih donacija koje su diplomatske misije pokrenule brzo nakon zemljotresa.

Rekao je da je na hiljade materijala pomoći prikupljeno širom SAD-a, koje je Turkish Airlines isporučio u Turkiye.

Američki ambasador u Turkiye Jeff Flake prisjetio se nekih moćnih slika velikih zemljotresa koji su pogodili južne pokrajine Turkiye.

Napominjući da su američki timovi za potragu i spašavanje učestvovali u pomoći Turkiye, on je rekao da su izgradili i terensku bolnicu u provinciji Hatay, koja je izgrađena za pet dana, a predata je turskom Ministarstvu zdravlja.

Dodajući da je američka vlada obećala pomoć u iznosu od 185 miliona dolara za pomoć Turkiye i Siriji, on je takođe pohvalio “čvrste i rastuće“ komercijalne odnose između SAD-a i Turkiye.

TRT Balkan