Domaćini su poručili kako je cilj ovog događaja da se pošalje poruka mira, zajedništva i tolerancije kroz vojni sport.      Foto: AA

Vojni sportisti iz 29 zemalja okupili su se jutros u sarajevskom naselju Ilidža, gdje je počelo Drugo svjetsko vojno takmičenje u polumaratonu (2nd CISM World Military Championship).

Domaćini takmičenja su Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, a takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog vojnog komiteta za sport – CISM.

Ni kiša nije bila prepreka da se jutros u Velikom parku Ilidža okupi 246 takmičara iz 29 zemalja, gdje je trka i startala. Ceremonija proglašenja pobjednika, dodjele medalja i zatvaranje takmičenja planirano je za 13.00 sati. Početak trke ispratio je i načelnik Ilidže Nermin Muzur.

Domaćini su poručili kako je cilj ovog događaja da se pošalje poruka mira, zajedništva i tolerancije kroz vojni sport.

Prvo Svjetsko vojno prvenstvo u polumaratonu, kao dio CISM-a, održano je 2023. godine u Luzernu, Švicarska. Ovakvi događaji okupljaju stotine vojnih sportista iz desetina zemalja, koji se takmiče na trci dužine 21,1 km.

CISM događaji su poznati po svojoj specifičnosti da okupe vojne sportiste iz cijelog svijeta, promovirajući mir i prijateljstvo kroz sport. Organizacija je tokom godina rasla i danas ima 140 zemalja članica, a događaji CISM-a naglašavaju vrijednosti prijateljstva, sportskog duha i mira. Pored polumaratona, CISM organizira prvenstva u mnogim drugim sportskim disciplinama, uključujući atletiku, košarku, boks, mačevanje, fudbal, džudo, ragbi, skijanje kao i druge raznovrsne sportske događaje i takmičenja.

TRT Balkan / agencije