Vlada Kantona Sarajevo osigurala je jučer 150.000 konvertibilnih maraka, neophodnih za kupovinu avionskih karata.              Foto: Fena

Na zahtjev za hitnu finansijsku pomoć radi odlaska ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Australiji, Vlada Kantona Sarajevo osigurala je jučer 150.000 konvertibilnih maraka (KM), neophodnih za kupovinu avionskih karata.

Vlada KS je, kao i mnogo puta do sada, reagovala u ovakvim situacijama, a danas su premijer i ministri javno uputili kritike na račun nadležnih državnih organa zbog njihovog nemara i ponižavajućeg odnosa prema bosanskohercegovačkim sportskim reprezentacijama.

“Nismo ovdje da politiziramo sport, ali jesmo da pitamo šta se dešava sa bosanskohercegovačkim sportom i zašto pred svako takmičenje i odlazak naših državnih reprezentacija nekoliko dana prije se pojavljuju podaci da nedostaju sredstva za karte, za hotel? Kako je moguće da rukometna reprezentacija ne zna hoće li imati smještaj u hotelu, da odbojkaši putuju hiljade kilometara neudobnim autobusima? Bijesni smo što se ovo dešava. Ministar Samir Avdić je rekao da bi umro ako reprezentacija ne ode na Svjetsko prvenstvo. Mi smo oni koji navijamo za Bosnu i Hercegovinu. Ima li još neko na državnom nivou da navija za BiH? Ovo su pitanja za državni nivo vlasti. Ponižavaju najbolje što imamo. Mi smo jučer reagovali, ali to definitivno nije rješenje za bh. sport”, istakao je Edin Forto, premijer KS.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić govorio je o alarmantnom apelu iz Košarkaškog saveza BiH.

“Direktno iz Svjetske košarkaške federacije je upućen mail da se Košarkaški savez BiH mora očitovati što prije i potvrditi svoj dolazak, odnosno nabavku avionskih karata. Jučer smo imali redovnu sjednicu Vlade, na kojoj sam podnio inicijativu da se pomoć obezbijedi, jer zaista nije bilo vremena. Sredstva će već danas biti na računu Košarkaškog saveza BiH”, naglasio je Avdić.

Dodao je kako želi javno poručiti da će sve reprezentacije BiH učestvovati na svim velikim prestižnim međunarodnim takmičenjima, te da to neće moći niko zabraniti.
“Ministarstvo kulture i sporta će ih nastaviti podržavati, kao što je i u protekloj godini, jer mi imamo empatiju prema državnom dresu. Prošle godine smo također podržali sa pola miliona KM naš olimpijski program, odlazak naših olimpijaca i paraolimpijaca, jer smo za to na vrijeme planirali sredstva. Nastavljamo podržavati vrhunski sport i sve što ima značaj za BiH”, poručio je Avdić.

Ministar finansija Davor Čičić je istakao da su resorna kantonalna ministarstva promptno djelovala, te da je jutros izvršena uplata sredstava Košarkaškom savezu BiH.
“Ovim putem želim sve najbolje našim košarkašicama i da nas učine ponosnim na Svjetskom prvenstvu. Ono što želim istaći, ovo nije prvi put da Kanton Sarajevo finansira državne reprezentacije. Samo u toku tekuće godine za razne državne reprezentacije Kanton Sarajevo je uplatio 820.000 KM. A, zbog nemara državnog nivoa vlasti, osim sporta, mi finansiramo i sedam velikih ustanova kulture od državnog značaja. Samo prošle godine smo za sve te ustanove izdvojili više od 2.500.000 KM. To radimo jer je ovo pitanje svih nas, šire društvene zajednice, ali to nisu sistemska rješenja. Sistemsko rješenje mora da nam ponudi država i da nađe način da finansira sve sportske i kulturne institucije za BiH”, istakao je Čičić.

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u historiji će nastupiti na Svjetskom prvenstvu, koje će se održati od 22. septembra do 1. oktobra u Sydneyju. Bh. košarkašice nalaze se u grupi “A“ sa selekcijama Belgije, Kine, Portorika, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Po četiri najbolje plasirane reprezentacije iz obje grupe plasirat će se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

TRT Balkan / agencije