Nakon završetka prve faze takmičenja, osam prvoplasiranih ekipa na tabeli izborit će direktan plasman u osminu finala i biće kasnije nosioci pred žrijeb za tu rundu.         Foto: AA

Večerašnjim mečevima počinje 33. izdanje UEFA Lige šampiona u novom formatu.

Večeras su na programu utakmice prvog kola u kojima se sastaju: Juventus - PSV, Young Boys - Aston Villa, Milan - Liverpool, Bayern Minhen - Dinamo Zagreb, Real Madrid - Stuttgart i Sporting Lisabon - Lille.

Umjesto dosadašnja 32 UEFA Liga šampiona će sada imati 36 učesnika. Klubovi više neće biti podijeljeni u osam grupa od po četiri, već će se na osnovu broja sakupljenih bodova rangirati na jedinstvenoj tabeli, kao u nacionalnim prvenstvima.

Klubovi se neće po dva puta sastati sa svakim od 35 protivnika, već će svaki učesnik tokom prve faze odigrati po osam mečeva sa osam različitih protivnika - četiri kod kuće i četiri u gostima.

Nakon završetka prve faze takmičenja, osam prvoplasiranih ekipa na tabeli izborit će direktan plasman u osminu finala i biće kasnije nosioci pred žrijeb za tu rundu.

Timovi pozicionirani od devetog do 24. mjesta moraće igrati play-off rundu, a pobjednici dvomeča će popuniti preostalih osam mjesta u osmini finala.

Na žrijebu za play-off rundu nosioci će biti klubovi koji su prvu fazu takmičenja završili između devetog i 16. mjesta, pa će za protivnika dobiti jednu od ekipa koje su zauzele od 17. do 24. pozicije.

Posljednjih 12 ekipa koji će prvi dio nadmetanja završili ispod 24. mjesta na tabeli, okončaće evropski put, bez mogućnosti da nastave takmičenje u Evropskoj ligi ili Ligi konferencije.

Svi mečevi u nokaut fazi takmičenja, od play-offa do polufinala, igraju se u formi dvomeča.

Finale se igra 31. maja 2025. na "Allianz Areni" u Minhenu u Njemačkoj.

TRT Balkan / agencije