"Sportisti koji se takmiče u tradicionalnom streličarstvu pomogli su u promociji Turkiye noseći odjeću koja odražava turske motive i tradiciju," rekao je Tokgoz.    Foto: AA

Streličarstvo izaziva veliko interesovanje na trenutnim 5. Svjetskim nomadskim igrama koje se održavaju u Kazahstanu, rekao je u srijedu čelnik Turske federacije tradicionalnog streličarstva.

Cengiz Toksoz je rekao za Anadolu da se tradicionalni turski streličari, koji su navedeni na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine, prate sa velikim interesovanjem u Kazahstanu, uključujući i nedjeljne igre, koje bi trebalo da se završe u subotu.

"Sportisti koji se takmiče u tradicionalnom streličarstvu pomogli su u promociji Turkiye noseći odjeću koja odražava turske motive i tradiciju," rekao je Tokgoz.

Njihov cilj nije samo da ispaljuju strijele, već i da pokažu odjeću koju dizajniraju, koja oličava tursku tradiciju i obrasce, te da služe kao kulturni ambasadori, rekao je.

Togsoz je dodao da ponosno predstavljaju Turkiye sa delegacijom od 10 sportista koji su se kvalifikovali za takmičenje nakon teških nacionalnih kvalifikacija.

"Trenutno stojimo kao jedna od najbrže rastućih federacija u zemlji, sa preko 21.000 licenciranih sportista i više od 700 registrovanih klubova. Kao federacija, nastavljamo svoj rad bez prestanka kako bismo turski streličarstvo približili što većem broju ljudi."

U glavnom gradu Kazahstana Astani od 8. do 14. septembra održavaju se 5. Svjetske igre nomada pod motom "Uly Dala dubiri", što znači "Okupljanje u Velikoj Stepi". Manifestacija se održava od 2014. godine, a uključuje i tradicionalne sportove kao što su jahanje, hrvanje i lov.

TRT Balkan / agencije