Gazoz je ušao u historiju postavši prvi turski strijelac koji je osvojio naslov svjetskog prvaka na Svjetskom streličarskom prvenstvu.     Foto: AA

Turski streličar Mete Gazoz osvojio je zlatnu medalju na Hyundai Svjetskom streličarskom prvenstvu u Berlinu 2023. u Njemačkoj.

Gazoz je pobijedio svog suparnika Kanađanina Erica Petersa sa 6-4 u finalu muškog zakrivljenog luka.

Ovim trijumfom Mete Gazoz ponovo je ušao u historiju, postavši prvi turski strijelac koji je osvojio naslov svjetskog prvaka na Svjetskom streličarskom prvenstvu.

Gazoz je također osvojio zlatnu medalju u muškom pojedinačnom streljaštvu na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Na Svjetskom prvenstvu u streljaštvu 2023. Mete Gazoz, Ulas Berkim Tumer i Muhammed Abdullah Yildirmis postali su svjetski viceprvaci u muškoj ekipi zakrivljenog luka.

Turkiye je osigurala kvote za mušku reprezentaciju u zakrivljenom luku i pojedinačnim disciplinama na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Turski ministar omladine i sporta Osman Askin Bak čestitao je Meteu Gazozu na pobjedi.

Bak je u čestitki naveo: "Od sveg srca čestitam Meteu Gazozu što je osvojio zlatnu medalju i postao svjetski prvak u finalu muškog zakrivljenog luka na Svjetskom prvenstvu u streličarstvu održanom u glavnom gradu Njemačke, Berlinu. Nakon olimpijskog prvenstva, želim da Mete Gazoz nastavi uspjeh kao svjetski prvak, ponosni smo."

TRT Balkan / agencije