Turska fudbalska reprezentacija za amputirace, koja je osvojila dva evropska prvenstva, osvojila je Svjetsko prvenstvo 2022. održano u Istanbulu.  Foto: AA

Turkiye je treći put zaredom postala prvak Evrope u fudbalu za amputirce nakon što je savladala Španiju s 3-0.

Rahmi Ozcan je otvorio rezultat u 15. minuti, Omer Guleryuz je povećao vodstvo u 28. minuti, a Fatih Senturk je postigao još jedan gol u 33. minuti u finalu prvenstva koje je održano 8. juna u Evian-les-Bainsu, na istoku Francuske.

Turkiye, koja je zauzela treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2007. održanom u ljetovalištu Antalya na turskoj rivijeri, po prvi put u historiji kupa bila je među tri najbolja tima.

Nakon ovog početnog uspjeha, tim je imao dobre rezultate na sljedećim Svjetskim prvenstvima, osiguravši treće mjesto 2010, 2012. i 2014. godine.

Prvi su put igrali u finalu prvenstva na Svjetskom fudbalsko prvenstvu za amputirce održanom u Meksiku 2018. godine.

Nacionalni tim je u finalu izgubio od Angole nakon izvođenja penala i tako za dlaku propustio osvajanje prvenstvenog kupa.

Turkiye se ponovno suočila s Angolom u finalu 2022. godine. Pobijedivši svoje protivnike rezultatom 4-1 i uzvrativši Angoli za 2018. godinu, Nacionalni fudbalski tim je po prvi put osvojio Svjetsko prvenstvo.

Turski fudbalski tim za amputirce, koji je osvojio dva evropska prvenstva, osvojio je Svjetsko prvenstvo 2022. godine održano u Istanbulu.

TRT Balkan / agencije