Selektor bh. rukometaša Irfan Smajlagić, koji će imati debi na klupi protiv Slovenaca, govorio je o očekivanjima uoči početka kvalifikacija.     Foto: AA

Seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će 13. oktobra gostovati selekciji Slovenije u Mariboru, a tri dana kasnije u Sarajevu će dočekati Crnu Goru, čime će početi borbu za plasman na EURO 2024, koji će se održati u Njemačkoj.
Selektor bh. rukometaša Irfan Smajlagić, koji će imati debi na klupi protiv Slovenaca, govorio je o očekivanjima uoči početka kvalifikacija.

"Ne očekujem nešto spektakularno. Od igrača očekujem da shvate jednu stvar, odnosno da svi koji dolaze u nacionalnu selekciju moraju biti svjesni odgovornosti. Nastupati za selekciju države velika je čast i obaveza. Mislim da su igrači koji su otvorenog uma, spremni dolaziti i dati sebe. To je jedini ispravni put. Igrač da bude pozvan u reprezentaciju mora imati pozitivan grč, pozitivno razmišljanje, da s nestrpljenjem očekuje taj poziv", pojasnio je Smajlagić.

Kako je kazao, svi su profesionalnci i znaju da je kolektiv veoma važan.

"Bitno je da svi daju svoj maksimum. Moramo imati igrače koji će dati svoj maksimum. Moraju poštivati sve i režim života i posao kojim se bave, samim tim na kraju i prezentaciju nacionalne selekcije. Rezultat možemo očekivati na osnovu rada i istrajnosti. Improvizacija na visokom nivou, odnosno u reprezentaciji je neprihvatljiva. Moramo imati igrače koji su spremni kada dođu u reprezentaciju da daju maksimalan doprinos", naglasio je Smajlagić.

Dotakao se spiska igrača na koje će računati u prve dvije utakmice kvalifikacionog ciklusa za Evropsko prvenstvo.

"Pogrešno je shvaćen spisak, nema tu ništa nejasno. Postoji širi spisak na kojem su igrači na koje se računa i spisak igrača na koji su pozvani igrači koji su spremni zdravstveno, mentalno, koji su rasterećeni. Ima par igrača koji nisu tu iz raznih okolnosti i razloga, da li je zdravstveno stanje, porodični problemi ili iscrpljenost. Igrači koji dolaze u reprezentaciju moraju biti zdravi, mentalno zdravi. To je nastup za nacionalnu selekciju, tu nema improvizacije. Konkurencija u sportu je uvijek nemilosrdna. Rekao sam da igrači koji dolaze moraju biti potpuno spremni, tu ne smije biti improvizacije. Uvijek će biti povreda, problema, to je tako u sportu", pojasnio je Smajlagić.

Naravno, osvrnuo se i na utakmice sa Slovenijom i Crnom Gorom koje će biti odigrane naredih dana.

"Treba biti realan i sagledati situaciju. Reprezentacija je u posljednje dvije godine doživjela velike promjene. Na velikim takmičenjima se dosta toga treba posložiti i to se na kraju mjeri gdje si u odnosu na evropske ekipe. Posljednja dva prvenstva smo bili zadnji i predzadnji. Moja vizija je da ovisimo o sebi, kad odemo na veliko takmičenje da ne budemo topovska hrana. Sve stvari trebamo posložiti i stvarati ambicije. Ništa ne znači ako odemo na veliko takmičenje, a tamo budemo topovska hrana. Treba dosta stvari postaviti da gajimo optimizam i radimo lagano na tom planu. U reprezentaciji neće biti igrača bez ambicija. Mi ćemo tražiti svoju šansu u svakoj utakmici, želim da igrači daju maksimum, ne bojimo se nikoga, ne bježimo od odgovornosti, ali moramo biti realni", kazao je Smajlagić.

Kapiten bh. reprezentacije Mirsad Terzić se složio s riječima selektora.

"Nedostaju neki igrači, tu su neki novi, nova energija. Pravimo dobru ekipu, imamo dobru atmosferu. Pozitivna je atmosfera na treninzima. Nemamo neka očekivanja što se tiče rezultata, on dolazi nakon složenih mnogih segmenata", rekao je Terzić.
Smatra da uvijek ima nekih problemčića, ali to imaju i neke puno organizovanije ekipe od BiH.

"Plan je da se polako uvode u taj reprezentativni bazen. Tako da sve to ide u hodu. Ne smije svako okupljanje biti sve na novo, idemo korak po korak", pojasnio je Terzić.
Muška seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je na Ilidži počela pripreme za nastup u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.
Bh. rukometaši će 13. oktobra u 20 sati gostovati selekciji Slovenije u Mariboru, a tri dana kasnije u Sarajevu će dočekati Crnu Goru. Susret će se igrati od 20 sati u dvorani "Mirza Delibašić". U grupi 7 je još i selekcija Kosova.

Na Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje će se održati u Njemačkoj, plasirat će se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

TRT Balkan / agencije