Oko 35.000 policajaca i žandarmerije, zajedno s 18.000 vojnika dnevno će biti raspoređeno kako bi osigurali sigurnost tokom Igara.            Foto: AA

Završna faza priprema za Olimpijske igre u Parizu počela je u utorak.

Na igrama će se za olimpijske medalje boriti oko 10.500 sportista iz 204 zemlje. Ukupno će se održati 329 sportska događaja u 32 olimpijska sporta.

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine bit će obilježene brojnim sportskim događanjima, ali također i kulturnim i društvenim aktivnostima koje će promicati raznolikost i inkluziju.

Grad Pariz je najavio inovativne koncepte i planove za ovaj događaj, uključujući korištenje brojnih znamenitosti grada kao lokacija za sportska natjecanja i aktivnosti vezane uz Igre.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron istakao je u ponedjeljak da su obavljene velike sigurnosne pripreme uoči takmičenja i zahvalio se policijskim snagama.

"Spremni smo i bit ćemo spremni tokom svih takmičenja", rekao je Macron.

Ceremonija otvaranja bit će održana u petak na rijeci Seni. To će biti prvi put da ceremonija otvaranja Olimpijade neće biti održana na stadionu.

Oko 35.000 policajaca i žandarmerije, zajedno s 18.000 vojnika dnevno će biti raspoređeno kako bi osigurali sigurnost tokom Igara.

TRT Balkan / agencije