Fudbalska reprezentacija Izraela     Foto: Agencije

Pokrenuta je peticija da Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) Izraelu zabrani učešće na međunarodnim fudbalskim takmičenjima.

U Francuskoj, član parlamenta Thomas Portes iz stranke krajnje ljevice Nepokorena Francuske (LFI) pokrenuo je peticiju na "change.org" da FIFA zabrani Izraelu sva međunarodna fudbalska takmičenja.

Kampanju potpisivanja podržale su mnoge javne ličnosti u Evropi i Sjevernoj Africi.

U saopćenju kampanje navedeno je da je svijet svjedočio genocidu koji u Gazi traje već 11 mjeseci, te je istaknuto da je ovaj genocid izvršen u okviru okupacije i blokade koja traje decenijama u regionu.

Navodi se da je više od 40.000 Palestinaca poginulo u izraelskim napadima od 7. oktobra 2023. godine, desetine hiljada civila je ranjeno, a 1,9 miliona stanovnika Gaze moralo je da napusti svoje domove.

Navedeno je da će FIFA danas ocijeniti molbu Palestine za zabranu nastupa Izraela iz međunarodnog fudbala, a podsjeća se da je 221 savez koji su članovi FIFA-e posvećen odbrani ljudskih prava, kako stoji u internom pravilniku ove institucije.

U tekstu se podsjeća da su u regionu život izgubila 92 palestinska fudbalera i potpuno uništena infrastruktura koja se koristi za sport u Gazi, a podsjeća se da su Rusiji i Bjelorusiji nakon rusko-ukrajinskog rata zabranjena međunarodna sportska takmičenja. .

TRT Balkan / agencije