Izglednu priliku za Bosnu i Hercegovinu imao je u 38. minuti kapiten Edin Džeko, ali je lopta nakon njegovog udarca završila iznad gola gostiju.              Foto: AA

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj ove godine, večeras je na stadionu "Bilino polje" u Zenici poražena od selekcije Ukrajine rezultatom 2:1.

Porazom od Ukrajine u polufinalnoj utakmici baraža Bosna i Hercegovina je definitivno ostala bez plasmana na EURO 2024.

Utakmicu polufinala baraža na ispunjenom stadionu "Bilino polje" sudio je njemački arbitar Felix Zwayer, te pomoćnici Stefan Lupp, Marco Achmuller i četvrti sudija Daniel Siebert.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je bolje otvorila utakmicu i u početnih nekoliko minuta su izabranici Save Miloševića pokušali prodorima po krilima i iz prekida doći u priliku za udarac prema golu Ukrajine.

Nakon prekršaja nad Ermedinom Demirovićem u 15. minuti susreta, reprezentacija BiH je imala priliku iz prekida ugroziti gol Andiya Lunina, ali je centaršut Harisa Hajradinovića bio previsok za sve igrače u kaznenom prostoru gostiju.

U prilici za goste u 21. minuti utakmice našao se Konoplia, nakon prodora po krilu i prizemnog centaršuta Mihaila Mudryka.

Izglednu priliku za Bosnu i Hercegovinu imao je u 38. minuti kapiten Edin Džeko, ali je lopta nakon njegovog udarca završila iznad gola gostiju.

U 44. minuti je pokušao Amar Dedić na dodavanje Edina Džeke, ali je rezultat ostao nepromijenjen do kraja prvog poluvremena, 0:0.

Iako su gosti imali posjed lopte na otvaranju drugog dijela utakmice, Bosnu i Hercegovinu je u vodstvo u 56. minuti doveo Amar Dedić.

Priliku da udvostruči vodstvo BiH u 82. minuti imao je Demirović, ali je njegov udarac zaustavio Lunin.

Gosti su do poravnanja stigli u 84. minuti pogotkom Romana Yaremchuka. Isti igrač je bio asistent Artemu Dovbyku za preokret i vodstvo Ukrajine od 2:1 u 87. minuti duela.

Priliku za treći pogodak gostiju u sudijskoj nadoknadi propustio je Mihailo Mudryk.

Aplauzom ispraćena himna Ukrajine

Hiljade navijača na stadionu "Bilino polje" aplauzom su ispratili intonoranje nacionalne himne gostujuće selekcije, što su pozdravili i reprezentativci Ukrajine. Navijači su većim dijelom utakmice skandirali protiv rukovodstva Fudbalskog saveza BiH.

Transparenti protiv UN-a i Rusije

Grupa gostujućih navijača koja je bodrila ukrajinsku selekcija okačila je na tribine "Bilinog polja" transparente protiv Rusije, ali i ona na kojem je stajalo "UN je i dalje beskoristan, Srebrenica 1995., danas Ukrajina.

TRT Balkan / agencije