U polufinalu EURO 2024 igrat će Španija - Francuska (9. jula) i Engleska -Nizozemska  (10. jula).     Foto: AA

Fudbalska reprezentacija Nizozemske ostvarila je plasman u polufinale Europskog prvenstva (EURO 2024) nakon što je večeras u četvrtfinalnom susretu preokretom slavila protiv selekcije Turkiye, rezultatom 2:1.

Posljednji četvrtfinalni susret EURO 2024 odigran je na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a reprezentaciju Turkiye sa tribina je bodrio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Visok tempo pratio je prvo poluvrijeme utakmice u Berlinu, pri čemu se osjetila blaža dominacija Turkiye. Borbenost i požrtvovanost turskih reprezentativaca u nastavku urodila je plodom u 35. minuti susreta. Mladi Arda Guler sjajno je centrirao a odlično se snašao defanzivac Samet Akaydin i glavom loptu poslao u mrežu Barta Verbruggena. Bio je to rezultat prvog poluvremena.

Na početku drugog poluvremena nešto ofanzivnija i konkretnija Nizozemska, u par navrata su zaprijetili Turcima. No, velika sreća bila je na strani Nizozemske kada je Arda Guler šutirao iz slobodnog udarca izvan kaznenog prostora, kada je lopta pogodila stativu golmana Verbruggena.

U nastavku snažan pritisak Nizozemaca koji uspijevaju doći do poravnanja. U 70. minuti sa desne strane centrirao je Memphis Depay, a potom je glavom Meta Gunoka savladao defanzivac Holandije Stefan de Vrij.

Nizozemska je nastavila s pritiskom i šest minuta kasnije došla do vodstva. Loptu ubačenu sa strane Mert Muldur je nesretno poslao u vlastitu mrežu.

Apsolutna dominacija Turkiye u nastavku. U 85. minuti bili su u prilici da izjednače, šansu je imao Kerem Akturkoglu, ali defanzivci Holandije na visini zadatka. Još nekoliko prilika za Turkiye, no promjene rezultata nije bilo, 2:1.

U polufinalu EURO 2024 igrat će Španija - Francuska (9. jula) i Engleska - Nizozemska (10. jula).

TRT Balkan / agencije