Mnogo više uspjeha u dosadašnja četiri susreta imali su peterostruki svjetski šampioni Brazilci

U današnjem prvom četvrtfinalnom duelu Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru sastaće se reprezentacije Hrvatske i Brazila, kojima će to biti peti međusobni ogled u historiji.

Naravno, mnogo više uspjeha u dosadašnja četiri susreta imali su peterostruki svjetski šampioni Brazilci, koji su slavili tri puta, dok je jedan ogled završen bez pobjednika.

Prvi put Brazil i Hrvatska sastali su se 2005. godine u prijateljskoj utakmici, koja je odigrana na splitskom ”Poljudu”. Susret je završen bez pobjednika rezultatom 1:1, a strijelci su bili Niko Kranjčar u 32. i Ronaldinho u 42. minuti. Ispostaviće se da je to do sada jedini duel u kojem “vatreni“ nisu poraženi od najtrofejnije svjetske reprezentacije.

Uslijedila su dva zvanična duela na svjetskim prvenstvima. Prvi na Mundijalu u Njemačkoj 2006. godine u prvom kolu grupe “F“. U odličnoj utakmici, igranoj u Berlinu, Hrvati su pružili odličan otpor jednom od glavnih favorita turnira, ali su poraženi sa 0:1 golom koji je postigao Kaka u 44. minuti.

Treći duel dogodio se na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, koje je održano upravo u Brazilu. Na otvaranju Mundijala “selecao“ nije smio ni pomisliti na kiks. Stoga je pobjeda rezultatom 3:1 u Sao Paulu bila potpuno očekivana, a mrežu Hrvatske tresli su Neymar u dva navrata i Oscar. Zanimljivo “vatreni“ su u toj utakmici poveli autogolom Marcela.

Posljednji put Brazil i Hrvatska su se sastali u junu 2018. godine u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo Rusiji, na kojem će “vatreni“ ostvariti najveći uspjeh u istoriji osvojivši drugo mjesto. Utakmica je odigrana na stadionu ”Anfield” u Liverpoolu, a Brazilci su slavili rezultatom 2:0 golovima Neymara i Roberta Firmina.

Peti ogled Hrvatske i Brazila na programu je danas u 16 sati na stadionu “Education City“ u Al-Rayyanu.

Osim ovog duela, danas će se odigrati još jedan susret četvrtfinala, a sastraće se Nizozemska i Argentina u 20 sati na stadionu ”Lusail” u Dohi.

TRT Balkan / agencije