Cuneyt Cakir, najuspješniji turski fudbalski sudac na međunarodnoj areni, završio je svoju aktivnu karijeru.      Foto: Reuters

Sin bivšeg suca i zamjenika predsjednika Centralnog arbitražnog vijeća Serdara Cakira, rođen je 23. novembra 1976. godine. Slijedeći očeve stope, Cakir se odlučio za fudbalskog suca i karijeru je započeo 1994. godine.

Cuneyt Cakir, koji je 2001. promovisan u suca Super lige, dobio je FIFA-inu značku 2006. godine. Cakir je 2011. promoviran u elitnog suca, najviše kategorije UEFA-e.

Cakir, koji je dijelio pravdu na ukupno 1.678 utakmica u svojoj 28 godina dugoj karijeri, postao je najuspješniji turski sudija u međunarodnim takmičenjima koje je vodio.

Dva puta sudio polufinale SP-a

Cuneyt Cakır je dva puta sudio u polufinalu FIFA Svjetskog prvenstva i postao jedan od dva arbitra u svijetu koji su to postigli.

Cakir, koji je vodio polufinale Argentina - Holandija na Svjetskom prvenstvu održanom u Brazilu 2014. godine, "svirao" je i polufinale Hrvatska-Engleska u Rusiji 2018. godine.

Cakir je istovremeno prvi turski sudija koji je vodio meč na Svjetskom prvenstvu dva puta zaredom, a ukupno je dijelio pravdu na šest utakmica.

U historiji suđenja, osim Cakira, drugi sudija koji je vodio dva polufinala bio je Velšanin Benjamin Sandy Griffiths u kupovima 1954. i 1958. godine.

Ušao u historiju Evropskog prvenstva

Iskusni sudija je jedan od dvojice sudija koji su vodili najviše mečeva na Evropskom prvenstvu, vodeći po devet utakmica na ovom takmičenju.

Cakir je dijelio pravdu na evropskim prvenstvima 2012, 2016. i 2020, "svirao" je ukupno devet puta, među kojima i jedanput polufinale.

Cakir je jedan od dvojice sudija koji su odradili najviše mečeva u istoriji Evropskog prvenstva sa devet mečeva. Isto toliko mečeva sudio je i Holanđanin Bjorn Kuipers.

Međunarodna federacija za istoriju i statistiku fudbala (IFFHS) 2021. godine izabrala je Cakira za drugog najboljeg sudiju 21. vijeka, koji je vodio u Ligi prvaka vodio 55 utakmica, uključujući jedno finale i šest polufinala.

Cakiru je pripala titula prvog turskog sudije koji je vodio finale Lige šampiona, takođe je ušao u istoriju kao drugi najmlađi sudija koji je "svirao" u finalu.

Više od 200 međunarodnih utakmica

Cakir je na međunarodnoj areni sudio 204 utakmice.

Učestvovao je na ukupno 12 međunarodnih turnira, postao je jedan od prvih sudija koji je u međunarodnoj areni primijenio tehnologiju gol-linije i sistem videopomoćnika.

Iskusni sudija vodio je 59 utakmica na nivou reprezentacija, učestvovao je u pet finala i 13 polufinala u međunarodnoj sceni, uključujući i turnire mladih.

Karijeru je okončao kao sudija koji je vodio najviše mečeva u historiji turske Super lige. Sudio je na ukupno 387 utakmica u turskom prvenstvu te na čak 29 derbija.

Tri puta je vodio finale Superkupa i dva puta finale Kupa Turkiye, a ukupno je na svim nivoima nosio zviždaljku na 1.678 utakmica.

TRT Balkan / agencije