Reprezentacija BiH će 23. marta dočekati Island na stadionu Bilino Polje u Zenici.            Foto: AA

Selektor fudbalske "A" reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić objavio je u srijedu spisak igrača na koje će računati u martovskim utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo s Islandom i Slovačkom.

Hadžibegić je na konferenciji za novinare rekao kako je najprije razmišljao pozvati 23 igrača za predstojeće dvije utakmice, ali je na kraju ipak donio odluku da ih na spisku bude 25.

Novo ime među pozvanim fudbalerima je Benjamin Tahirović, mladi igrač Rome, a iz domaće Premijer lige Hadžibegić je odlučio pozvati fudbalera Zrinjskog Nemanju Bilbiju.

"Bilbiju sam apsolutno htio pozvati u svakoj soluciji. Razmišljao sam da bude možda još jedan ili dva igrača iz domaće lige. Pratio sam više utakmica i nisam stekao utisak da je dobar momenat da širimo listu za domaću ligu, a htio sam ispoštovati ono što sam obećao. Mislim da Bilbija apsolutno zaslužuje da bude pozvan u selekciju. Golgeter je, zabija golove, i ja sam dubokog mišljenja da bez domaće lige nema jake reprezentacije", kazao je Hadžibegić.

Hadžibegić je podvukao kako Bilbija nije pozvan "reda radi" te kako je apsolutno to i zaslužio.

Dodao je kako je u tom kontekstu ovo samo određeni početak, da ima i drugih igrača iz domaće lige o kojima se razmišljalo, ali da je donio zaključak, kako je rekao, da bi bilo prehrabro i pretenciozno krenuti dalje u tom smjeru.

Za predstojeće dvije utakmice Hadžibegić je pozvao ukupno šest napadača, među kojim je i fudbaler mađarske Hisvarde Jasmin Mešanović.

"Znam da zadnji period nije bio pozivan. Bilo mi je pitanje bočnih igrača. Pošto smo pozvali smo Duljevića i Stevanovića, falio mi je još jedan igrač. Trenutno igra u Kisvardi dosta standardno, za tu bočnu poziciju nisam našao bolje rješenje", rekao je Hadžibegić.

O očekivanjima od predstojećih utakmica i generalno kvalifikacionog ciklusa, Hadžibegić je rekao:

"Hrabro sam se prihvatio ovoga i hoću da govorim samo o prvom mjestu (u grupi). Meni su savjetovali da ne govorim o prvom mjestu jer nismo najbolji. Znam da nismo najbolji, ali nismo ni najgori. Hoću da stvorim jedan mentalitet pobjednički, treniramo i radimo da pobijedimo. Želja mi je da pobijedimo u startu i to bi nam omogućilo lakši nastavak kvalifikacija. Mislim da ova grupa može iznijeti ove prve dvije utakmice, nadam se povoljnom rezultatu."

Na pitanje novinara ko će zamijeniti povrijeđenog Miralem Pjanića, Hadžibegić je kroz smijeh odgovorio: "Pjanića može zamijeniti samo Pjanić."

O tome zašto neki igrači nisu pozvani, Hadžibegić je kazao kako svi nisu mogli biti pozvani odjednom te kako onih koji su pozvani ovog puta, možda neće biti na sljedećem spisku ili obrnuto.

Na pitanje koji rezultat i koliko bodova bi ga zadovoljilo u predstojećim utakmicama, Hadžibegić je bio jasan: "Moja želja i moj krajni cilj su da odemo na Evropsko prvenstvo."

Selektor Hadžibegić je pozvao:

- Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca);

- Odbrana: Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (Mallorca), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Siniša Saničanin (Partizan), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Sead Kolašinac (Marseille), Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz);

-Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš), Sanjin Prcić (Strasbourg), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Ferencvaroš), Gojko Cimirot (Standard Liege), Benjamin Tahirović (Roma), Haris Duljević (Hansa Rostock), Miroslav Stevanović (Servette);

-Napad: Edin Džeko (Inter), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Eupen), Kenan Kodro (Mol Fehervar), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Jasmin Mešanović (Kisvarda).

Reprezentacija BiH će 23. marta dočekati Island na stadionu Bilino Polje u Zenici, dok će tri dana kasnije biti gosti Slovačkoj. Utakmice se igraju u 20:45 sati.

TRT Balkan / agencije