Slike Bryanta, ili brojevi 8 i 24 koji se povezuju s njim, oslikani su na košarkaškim terenima i uličnim zidovima širom svijeta.     Foto: AA

Legendarni košarkaš Los Angeles Lakersa i jedna od najvećih zvijezda u historiji NBA lige Kobe Bryant tragično je preminuo na današnji dan prije tri godine.

Slike Bryanta, ili brojevi 8 i 24 koji se povezuju s njim, oslikani su na košarkaškim terenima i uličnim zidovima širom svijeta.

Lik Bryanta osvanuo je i na jednom košarkaškom igralištu u centralnoameričkoj državi El Salvadoru, a to umjetničko djelo potpisuje Efrain Orellana, poznat kao "TNT".

Sportski svijet nije zaboravio helikoptersku nesreću u kojoj su poginuli košarkaška legenda Kobe Bryant, njegova kćerka i još sedam osoba. Helikopter Sikorsky S-76B pao je 26. januara 2020. godine nedaleko od Calabasasa, u Californiji, 48 kilometara od Los Angelesa.

Bryant je u Lakersima proveo cijelu 20-godišnju NBA karijeru, uključujući i 17 sezona u Staples Centru. Pod svodom Staples Centra izložena su dva Bryantova dresa sa brojevima 8 i 24.

S klubom iz Los Angelesa osvojio je pet NBA prstenova, a dva puta je proglašen za MVP-a finalne serije. Uz to je na NBA All-star utakmicama nastupio čak 18 puta. Sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država osvojio je dva olimpijska zlata.

TRT Balkan / agencije