FIFA: 209 miliona dolara klubovima za nastup igrača na Svjetskom prvenstvu

FIFA: 209 miliona dolara klubovima za nastup igrača na Svjetskom prvenstvu

Manchester City će od FIFA-e dobiti rekordnih 4,596 miliona dolara iz fonda igrača za Svjetsko prvenstvo.
Prema standardnoj proceduri, FIFA će klubovima raspodijeliti iznose preko nacionalnih saveza.      Foto: Reuters

Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) će podijeliti 209 miliona dolara fudbalskim klubovima koje su pustili svoje internacionalce da igraju na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

“FIFA će podijeliti ukupno 209 miliona dolara za dopuste 837 fudbalera u iznosu po igraču od 10.950 dolara, bez obzira na to koliko minuta su igrali tokom turnira“, navodi se u saopćenju FIFA-e.

Prema standardnoj proceduri, FIFA će klubovima raspodijeliti iznose preko nacionalnih saveza.

FIFA je također saopćila da je među 440 fudbalskih klubova koji će dobiti dio sredstava nakon Katara 2022. određeni broj niželigaških timova, uključujući 78 drugoligaša, 13 klubova treće lige, pet četvrtoligaša i jedan klub iz pete lige.

Engleska je na vrhu FIFA-ine liste liga koje primaju najveće isplate od prihoda Svjetskog prvenstva za puštanje igrača.

Fudbalski savez Engleske dobit će 37,7 miliona dolara od ukupnog fonda od 209 miliona dolara, Španija je na drugom mjestu sa 24,2 miliona dolara, a na trećem je Njemačka sa 21,3 miliona dolara ukupnog prihoda.

Manchester City će od FIFA-e dobiti rekordnih 4,596 miliona dolara iz fonda igrača za Svjetsko prvenstvo. Barcelona je na drugom mjestu sa 4,538 miliona dolara, a Bayern Minhen treći sa 4,331 miliona dolara.

TRT Balkan / agencije