Srbijanke su trostruki evropski prvak i aktuelni svjetski prvak, a Turkinje su osvajačice Lige nacija.     Foto: AA

Odbojkašice Turkiye osvojile su zlato na Evropskom prvenstvu savladavši sa 3:2 u setovima selekciju Srbije u izuzetno uzbudljivom i neizvjesnom meču u prepunoj dvorani u Briselu.

“Sajamska dvorana 12“ u Briselu večeras je bila domaćin finala Evropskog prvenstva za odbojkašice u kojem su snage odmjerile stare rivalke Turkiye i Srbije u svom petom ogledu na kontinentalnim turnirima u kojem su Turkinje tražile prvu pobjedu.

Ekipe su s klupa vodila dva ponajbolja trenera današnjice Danijele Santareli na klupi Turkiye, a donedavno je vodio “plave dame“, te Giovani Gvideti na klupi Srbije koji je donedavno vodio selekciju Turkiye.

Srbijanke su trostruki evropski prvak i aktuelni svjetski prvak, a Turkinje su osvajačice Lige nacija i selekcija koja je lovila prvo evropsko zlato pa su očekivano priredile odličnu predstavu u posljednjem činu Evropskog prvenstva.

Odbojkašice Srbije bolje su otvorile meč i u završnici prvog seta došle do prednosti, završivši prvi ga rezultatom 27:25. Turkinje su odgovorile i izjednačile na 1:1 u drugom setu u kojem su vodile cijelim tokom i završile ga sa 25:21.

Srbijanke su osvojile treći set sa 25:22, iako su Turkinje imale prednost sve do završnice. U četvrtom su Turkinje zadržale koncentraciju i sa 25:22 izjednačile na 2:2 u setovima.

U triler završnici petog seta više snage, koncentracije i sportske sreće imale su odbojkašice Turkiye koje su slavile sa 15:13 i tako osvojile zlato na Evropskom prvenstvu.

U ranijem terminu danas je selekcija Nizozemske savladala Italiju sa 3:0 i osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu.

TRT Balkan / agencije