Večerašnjim utakmicama u grupi "F" okončana je grupna faza na Evropskom prvenstvu.    Foto: AA

U utakmicama trećeg i posljednjeg kola grupe "F" Evropskog prvenstva u fudbalu (EURO 2024), koje se igra u Njemačkoj, plasman u osminu finala izborile su selekcije Turkiye i Gruzije, a ranije je to učinio i Portugal, dok je Češka eliminisana s turnira.

Turska reprezentacija je savladala Češku rezultatom 2:1. Turski tim je poveo u 51. minuti golom Hakana Calhanoglua, Češka je izjednačila u 66. preko Tomasa Souceka, ali su Turci uspjeli upisati pobjedu golom Cenka Tosuna u 94. minuti.

Češka selekcija je od 20. minute igrala sa igračem manje nakon što je Antonin Barak zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Reprezentacija Gruzije je priredila pravu senzaciju pobjedom protiv Portugala rezultatom 2:0, a strijelci su bili Khvicha Kvaratskhelia u drugoj minuti i Georges Mikautadze u 57. iz penala.

Večerašnjim utakmicama u grupi "F" okončana je grupna faza na Evropskom prvenstvu.

Portugal je grupnu fazu završio kao lider sa šest bodova, koliko je skupila i Turkiye, Gruzija sa četiri boda izborila plasman dalje kao trećeplasirani tim, dok je Češka završila takmičenje sa jednim bodom.

Selekcija Portugala će u osmini finala igrati protiv Slovenije, Turkiye protiv Austrije, a Gruzija se sastaje sa Španijom.

TRT Balkan / agencije