Bacuna je prijavio incident četvrtom sudiji Tomu Nieldu u sudijskoj nadoknadi subotnjeg poraza od 1-0 na The Hawthornsu.      Foto: Reuters

Menadžer Birminghama, Tony Mowbray, pozvao je na jače kazne za navijače koji rasistički zlostavljaju igrače nakon što je vezni igrač Juninho Bacuna izjavio da je bio na meti navijača West Bromwich Albiona tokom derbija Midlandsa u prvenstvu druge lige.

Bacuna je prijavio incident četvrtom sudiji Tomu Nieldu u sudijskoj nadoknadi subotnjeg poraza od 1-0 na The Hawthornsu.

Također je pokazao na publiku nakon zvižduka za kraj, nakon što je razgovarao sa sudijom Davidom Webbom.

Britanska novinska agencija PA izvijestila je da se očekuje da će policija West Midlandsa pokrenuti istragu o incidentu, dok je Mowbray izjavio da su potrebne veće posljedice za navijače koji su krivi za rasno zlostavljanje.

"Treba imati sredstvo odvraćanja za čovjeka koji popije nekoliko pića, dođe na utakmicu i u njegovim mislima mu se ukaže prilika da izvikuje neke rasne uvrede", rekao je Mowbray.

"Mora razmisliti: 'Stani malo'. ... Posljedice moraju biti ozbiljne. Ne možete samo reći¬: 'Žao mi je, prijatelju'. ... Bacca mi je rekao što je rekao, mislim da nije prikladno dijeliti te stvari, ali nije lijepo."

Ovo je treći incident navodnog rasističkog zlostavljanja Bacune od septembra 2022.

Ozbiljna istraga

Menadžer West Bromwicha, Carlos Corberan, izjavio je da očekuje da će klub istražiti incident.

"Ne mogu nagađati što se tamo dogodilo, ali nešto što znam je – ako se dogodi incident, naš klub će uvijek analizirati", rekao je Corberan.

"Znam da će klub pokrenuti ozbiljnu istragu ako je nešto nanijelo štetu ljudima."

Došlo je do još jednog incidenta navodnog rasizma na utakmici između četvrtoligaških ekipa Bradforda i Wimbledona u subotu, što je uzrokovalo kratko zaustavljanje igre pred kraj.

Menadžer Wimbledona, Johnnie Jackson, izjavio je da mu je napadač Omar Bugiel prijavio da je bio meta rasističkih uvreda tokom neriješenog rezultata 0-0 protiv Bradforda.

Bradford je objavio na društvenim mrežama da "bilo koji oblik diskriminatorskog zlostavljanja nije toleriran na stadionu Univerziteta Bradford, i svako ko bude proglašen krivim će biti tretiran najstrožom mogućom kaznom".

TRT Balkan / agencije