Komemoracija brazilskog legendarnog fudbalera Pelea bit će održana 3. januara na stadionu Santos, gdje je protekao veći dio njegove karijere.     Foto: AA

Brazilska vlada proglasila je trodnevnu žalost nakon što je legendarni fudbaler Edson Arantes do Nascimento Pele preminuo u 82. godini.

Komemoracija brazilskog legendarnog fudbalera Pelea bit će održana 3. januara na stadionu Santos, gdje je protekao veći dio njegove karijere.

Pele će biti ispraćen na svoje posljednje putovanje u prisustvu članova njegove porodice na groblju Memorijalne nekropole Ekumenica u Santosu.

Bivši napadač, koji je jedini igrač u historiji koji je osvojio tri Svjetska prvenstva, preminuo je u bolnici "Albert Einstein" u Sao Paulu nakon borbe s rakom.

Pele, koji je najbolji strijelac brazilske reprezentacije svih vremena sa 77 golova u 92 utakmice, postao je ikona fudbala nakon što je osvojio prvoj Svjetsko prvenstvo 1958. kao 17-godišnjak.

Pele koji je rođen u siromašnoj porodici u Sao Paulu, osvajao je Svjetsko prvenstvo sa Brazilom još 1962. i 1970. godine.

Povreda je ograničila njegov doprinos trijumfu Brazila 1962. godine na Mundijalu u Čileu, ali je osam godina kasnije bio najbolji igrač prvenstva, kada je "selecao" okupio jednu od najvećih ekipa svih vremena i podigao trofej u Meksiku zahvaljujući pobjedi nad Italijom u finalu rezultatom 4:1. Pele je u finalu postigao prvi gol za Brazil.

Taj gol ga čini jednim od samo pet igrača koji su postigli gol u dva finala Svjetskog prvenstva i zahvaljujući svojim podvizima 1958. godine ostaje najmlađi igrač koji je postigao gol na Mundijalu.

Njegovi spektakularni rezultati su ga učinili legendom Santosa na klupskom nivou. Pele drži rekord kluba iz svog rodnog grada svih vremena i pomogao im je da osvoje dvije titule Copa Libertadores i šest kruna brazilske lige tokom 18 godina.

Pele, koji je tokom karijere postigao 1.281 gol u 1.363 utakmice za klub i reprezentaciju, završio je svoje igračke dane u New York Cosmosu i povukao se iz fudbala 1977. godine.

Nakon penzionisanja, bio je ambasador fudbala. Godine 2013. dobio je FIFA "Ballon d'Or Prix d'Honneur" kao priznanje za njegovu karijeru i dostignuća, a 2020. godine imenovan je u "Ballon d'Or Dream Team", odnosno najvećih 11 svih vremena.

Pele je u bolnici bio od 29. novembra. Podvrgnut je operaciji uklanjanja tumora s debelog crijeva u septembru 2021. godine, a od tada je u više navrata bio hospitalizovan.

TRT Balkan / agencije